Ευρώπη

Eurostat: Μείωση στο κόστος εργασίας το β’ τρίμηνο στην Ευρωζώνη

  • newsroom


Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη και η μικρότερη αύξηση στο κόστος εργασίας

Μείωση στο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη σημειώθηκε κατά το β’ τρίμηνο 2021, σε αντίθεση με το σύνολο της ΕΕ, στο οποίο καταγράφηκε αύξηση.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με την οποία το κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,1%, ενώ συνολικά στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,6%.

Σε ό,τι αφορά το α’ τρίμηνο 2021, τα αντίστοιχα ποσοστά σε ετήσια βάση είναι +1,3% και +1,6% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος εργασίας για το β’ τρίμηνο 2021 καταγράφηκε στην Κύπρο με 14,3% και στην Πολωνία, όπου υπήρξε αύξηση 7,9% σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο.

Ακολουθούν οι Βουλγαρία και Ρουμανία με αύξηση 6,7%.

Αντίθετα, το κόστος εργασίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ιταλία με 4% και ακολουθούν οι Γαλλία με 3,7% και Πορτογαλία με 3,3%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο 2021 δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο για το α’ τρίμηνο του έτους έχει καταγραφεί αύξηση στο κόστος εργασίας 5,8%.

Οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί της Eurostat πρκύπτουν από τους μισθούς, τις αποδοχές και το μη μισθολογικό κόστος. Κατά το β’ τρίμηνο 2021, στην Ευρωζώνη το ωριαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΕΕ είναι +0,2% και +2% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές

Ναυλαγορά ξηρού φορτίου: «Ξαποσταίνει» και ξανά προς τη δόξα τραβά