Σημαντική πτώση στο εμπόριο ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ καταγράφεται από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία μέρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα των περιορισμών που έχει επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων από τη Ρωσία γίνονται ιδιαίτερα ορατά τους τελευταίους μήνες.

Όπως τονίζει η Eurostat, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχικά προσαρμοσμένες αξίες, τόσο οι εξαγωγές, όσο και οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά κάτω από τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν προτού ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2022 το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκε από 6,4% σε 3,8%. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία μειώθηκαν από 2,3% σε 1,1%.

Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με τη Ρωσία κορυφώθηκε τον Μάρτιο 2022 στα 19,6 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια μειώθηκε σταδιακά και τον Σεπτέμβριο 2022 διαμορφώθηκε στα 9,7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές απο χώρες εκτός της ΕΕ για έξι σημαντικά προϊόντα, καταγράφηκε μεγάλη μείωση στον άνθρακα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τον σίδηρο και το ατσάλι, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση όσον αφορά το νικέλιο.

Μεταξύ του 2021 και του γ’ τριμήνου 2022, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις εισαγωγές άνθρακα (από 45% σε 13%), στο φυσικό αέριο (από 36% σε 18%), στα λιπάσματα (από 29% σε 17%) και στον σίδηρο και το ατσάλι (από 16% σε 5%).

Διαβάστε ακόμη

To συγκλονιστικό έργο και η ασυμβίβαστη ζωή του Lucian Freud σε 5 μοναδικές εκθέσεις

Microsoft: Ερευνα από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές – Στο επίκεντρο η υπηρεσία Teams

Vantage Point: Γιατί προβλέπει κίνδυνο στις αμερικανικές αγορές