Στις 9 Ιουνίου εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να στείλουν εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή. Κι όποιος ισχυριστεί ότι δεν θα “γράψει” το αποτέλεσμα ή δεν θα έχει βαρύτητα το αποτέλεσμα στους εσωτερικοπολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων, δεν θα είναι ειλικρινής. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους και από τον βαθμό της αναγνωρισιμότητάς τους, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Madame Europe

Βέβαια για τη νίκη της είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Εικόνα: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images

Εάν θέλουμε να σταθούμε στους επικεφαλής υποψηφίους (Spitzenkandidat) των κομμάτων, η πιο αναγνωρίσιμη είναι αναμφισβήτητα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πριν ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα εργάστηκε ως γιατρός και δημιούργησε οικογένεια με 7 παιδιά. Το αμερικανικό Forbes την ανακήρυξε τελευταία ως την πιο “ισχυρή γυναίκα του κόσμου”. Πρώην υπουργός Άμυνας, Εργασίας και Οικογενειακών Υποθέσεων, για να περιοριστούμε μόνο στις υπουργικές καρέκλες, η περίπτωσή της έχει μια διαφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συνυποψηφίους. Η κυρία φον ντερ Λάιεν (ξανα)βάζει υποψηφιότητα μόνο για τη θέση προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από μια θητεία 5 χρόνων. Το πόσο επιτυχημένη ήταν, οι απόψεις διίστανται. Επί της θητείας της συνέπεσε η πανδημία και ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, συμμετείχε σε αμέτρητα Συμβούλια και Συνόδους Κορυφής εκπροσωπώντας τα συμφέροντα και προβάλλοντας τα αιτήματα της ΕΕ. Για το ντιλ δις που έκανε με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer και τον επικεφαλής της ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, οι εισαγγελείς των Βρυξελλών ξεκίνησαν έρευνες σε μια κρίσιμη περίοδο για την ίδια.

Mε αφορμή την παραίτηση του εκλεκτού της φον ντερ Λάιεν Μάρκους Πίπερ πριν καν αναλάβει Επίτροπος για τις Μικρομεσαίες με την κατηγορία του νεποτισμού και της ευνοιοκρατίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε επικρίσεις. Ακούστηκε μάλιστα ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε η θητεία της να οδηγηθεί πρόωρα προς το τέλος της, αλλά πρόκειται για εικασίες. Γεγονός είναι ότι δέχεται επικρίσεις και από τους ομοϊδεάτες της. Άλλοι την θεωρούν πολύ “Πράσινη”, άλλοι ότι διχάζει κοινωνικά την ΕΕ. Υπάρχει και κάποιο παράδοξο. Παρόλο ορίστηκε από το κόμμα της ως επικεφαλής υποψήφια, δεν περιλαμβάνεται σε κανέναν εκλογικό κατάλογο και, ως εκ τούτου, δεν έχει άμεσο δικαίωμα ψήφου. Υποψηφιότητα για  Spitzenkandidat από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα βάζει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Τα 5 τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του κόμματος. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο ερασιτέχνης κιθαρίστας σπούδασε Φυσικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου, με ειδίκευση στην τεχνική προστασία του περιβάλλοντος.

Μια “Eurofighter” με πάθος για την Ελλάδα

Επί δεκαετίες στην ίδια ελληνική παραλία Εικόνα: Privat

Την προεκλογική κούρσα με τα χρώματα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών οδηγεί η Καταρίνα Μπάρλεϊ. Πρόκειται για τη δεύτερη υποψηφιότητα της δικηγόρου μετά τις ευρωεκλογές του 2019. 55 χρονών σήμερα, είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, Οικογένειας και Γενική Γραμματέας του SPD. Η μητέρα δύο παιδιών είναι μέλος του SPD από το 1994. “Είμαι Ευρωπαία μέχρι το μεδούλι”, διαβεβαιώνει η Μπάρλεϊ στην ιστοσελίδα της. Γεννημένη στην Κολωνία, η μητέρα της είναι Γερμανίδα και ο πατέρας της Βρετανός. Η Μπάρλεϊ σπούδασε, μεταξύ άλλων, στο Παρίσι. Έχει κάνει εκστρατεία για το κράτος δικαίου στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει τραβήξει την προσοχή με τις επικρίσεις της κατά του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μετατόπιση δυνάμεων προς την άκρα δεξιά”, δήλωσε σε συζήτηση που ακολούθησε προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο. “Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι μεγάλο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύτιμη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι θαυμαστό έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο”. Η Μπάρλεϊ προσπαθεί να μεταδώσει το πάθος της για την ΕΕ.

Πριν την ΕΕ, η 66χρονη Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν είχε και έχει διαχρονικό πάθος με την Ελλάδα και τις μηχανές. Με μια μηχανή κατέβηκε στην Ελλάδα σε μια από τις ετήσιες επισκέψεις της για διακοπές με όλη την οικογένεια, κόρες, γαμπρούς, εγγόνια και σύζυγο. Στην ευρωπαϊκή αρένα κατεβαίνει με τα χρώματα των Φιλελευθέρων και διαφημίζεται ως “Eurofighter”. Ο πόλεμος στην Ουκρανία της έδωσε μεγάλη αναγνωρισιμότητα από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Άμυνας. Εξαρχής, όταν όλοι οι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί άρθρωναν μισόλογα, εκείνη τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αποστολής τεθωρακισμένων και όπλων στην Ουκρανία. Η κριτική της στάση ιδιαίτερα απέναντι στον καγκελάριο Σολτς άγγιξε τα όρια “νεύρωσης”, αλλά αυτό είναι το στιλ της, να λέει αυτό που θέλει και να μην χρησιμοποιεί “περικοκλάδες”. Στην προεκλογική εκστρατεία είπε με καθαρά λόγια ότι θα πάρει θέσεις κατά του καγκελαρίου. “Τώρα το θέμα είναι να μεταφέρω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του FDP στην Ευρώπη – και δεν μπορώ να λάβω υπόψη μου τον καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έχουμε διαφορετικές απόψεις, οπότε δεν είναι ο καγκελάριός μου”, είπε.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle