«Πρόσω ολοταχώς» στην ενεργειακή μετάβαση από τη Γερμανία μετά τη σημαντική αύξηση στην τοποθέτηση «μίνι» φωτοβολταϊκών στα μπαλκόνια των ιδιωτικών κατοικιών.

Τα ηλιακά αυτά συστήματα γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Γερμανούς πολίτες που ζουν σε μικρά διαμερίσματα και επιθυμούν να αξιοποιήσουν τον ήλιο με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων από την κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τουλάχιστον 400.000 υπολογίζονται τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στα μπαλκόνια, με 50.000 εξ αυτών να έχουν τοποθετηθεί μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που επιβεβαιώνει την ηλιακή κουλτούρα της χώρας.

Ήταν τη δεκαετία του 2000 όταν η γερμανική κυβέρνηση ενθάρρυνε την υιοθέτηση της «πράσινης» φιλοσοφίας από τους πολίτες και μία εικοσαετία μετά τα μικρά ηλιακά συστήματα κερδίζουν έδαφος.

Η επιλογή τέτοιων μονάδων μπορεί να αποτελεί λύση στις προκλήσεις που προκύπτουν από τη διαφωνία ιδιοκτητών κατοικιών σε πολυκατοικίες, όπως και στη δυσκολία κατανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στα διαφορετικά διαμερίσματα.

Τα λεγόμενα «balkonkraftwer», ισχύος έως και 600 Watt, δεν απαιτούν ειδική άδεια, αποτελούνται συνήθως από δύο ηλιακές μονάδες και έναν μετατροπέα, είναι φορητά, είναι σχετικά οικονομικά (400 – 1.200 ευρώ σε γερμανικά ηλεκτρονικά καταστήματα) και η απόκτησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά. Οι ιδιοκτήτες, βέβαια, πρέπει να εγγραφούν στην τοπική εταιρεία ηλεκτρισμού και στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία. Επιπλέον, η εγκατάστασή τους είναι απλή χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία ειδικού συνεργείου όπως συμβαίνει με τα πάνελ στις στέγες. Το σύστημα τοποθετείται σε δομή στήριξης και συνδέεται με καλώδια σε έναν μετατροπέα που με τη σειρά του συνδέεται με μία απλή πρίζα.

Μπορεί να παράγουν το 1/10 της ενέργειας που προκύπτει από το φωτοβολταϊκό στην οροφή, ωστόσο η ευκολία χρήσης και εφαρμογής αποτελούν σημαντικά στοιχεία που κερδίζουν τους καταναλωτές.

Μάλιστα, καθώς στις νέες κατασκευές τα μπαλκόνια μεγαλώνουν η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει μονάδες με τέσσερα πάνελ και την αύξηση του μέγιστου ορίου σε 800 Watt.

Καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού;

Ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων στη Γερμανία καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 4.000 kWh ετησίως, ενώ ένα άτομο καταναλώνει περίπου 1.500 kWh.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle μία μονάδα 400 Watt που είναι εγκατεστημένη σε πρόσοψη ή μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό στη Γερμανία κάθετα στις ακτίνες του ήλιου, παράγει κατά μέσο όρο περίπου 260 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ μια μονάδα που «βλέπει» ανατολικά ή δυτικά μπορεί να παράγει περίπου 190 kWh ετησίως.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μια μονάδα 400 Watt με νότιο προσανατολισμό και σωστή γωνία κλίσης μπορεί να παράγει κατά μέσο όρο έως και 320 Watt, 160 Watt με αραιές νεφώσεις και μόνο 50 watt με πυκνές νεφώσεις. Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα μίνι συστήματα παράγουν 160 Watt με ηλιοφάνεια και μόνο 20 Watt όταν έχει πολύ συννεφιά.

Ένα μικρό οικιακό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να καλύψει μικρές ανάγκες του σπιτιού εξοικονομώντας περίπου 50-180 ευρώ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Καταναλωτών της Κάτω Σαξονίας μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με ισχύ 600 Watt και εκτιμώμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 200 ευρώ ετησίως σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Μία τέτοια εγκατάσταση αποδίδει έπειτα από περίπου πέντε χρόνια, ενώ σε διάστημα 25 ετών υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει εξοικονομήσει περισσότερα από 4.900 ευρώ.

Τα συστήματα αυτά υπολογίζεται ότι έχουν διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο περισσότερα από 25 έτη, ενώ οι μετατροπείς διαρκούν έως και 15 χρόνια.

Όσο για το κόστος αγοράς μπορεί να μειωθεί μέσω χρηματοδοτήσεων από ομοσπονδιακά κράτη και δήμους της Γερμανίας που στηρίζουν «πράσινες» πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα στο Βερολίνο υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης έως και 500 ευρώ.

Ο Τόμας Σέλτμαν από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ηλιακής Βιομηχανίας με έδρα το Βερολίνο, μιλώντας στο δίκτυο DW εξήγησε πως οι μονάδες είναι πολύ ασφαλείς χωρίς να έχουν αναφερθεί προς το παρόν ζημιές.

Ωστόσο, συνέστησε την αγορά των συστημάτων από εξειδικευμένους αντιπροσώπους ή διαδικτυακούς λιανοπωλητές που διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία όλων των εξαρτημάτων και την παροχή οδηγιών για την εγκατάστασή τους. Ανάλογες είναι οι συστάσεις και του γερμανικού τεχνικού και επιστημονικού ιδρύματος VDE που δοκιμάζει και πιστοποιεί ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μονάδες είναι σωστά τοποθετημένες και αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς λόγω του βάρους τους – περίπου 20 κιλά – μπορεί να είναι επικίνδυνες αν απαγκιστρωθούν από τον τοίχο ή το μπαλκόνι.

Βέβαια, όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα ειδικοί στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας συμφωνούν ότι οι οικιακές ηλιακές μονάδες στο μπαλκόνι θα μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος της μελλοντικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά παράλληλα προωθούν το μήνυμα για ενεργειακές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον κινητοποιώντας και άλλους πολίτες να ακολουθήσουν την τάση.

Photo: Instagram/ we.do.solar

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια: Χαμηλότερες τιμές ρεύματος τον Μάιο για τους καταναλωτές

Ρόμπυ Μπουρλάς (Public): Πέρυσι αρωγός στους καταναλωτές ήταν το κράτος, φέτος πρέπει να βοηθήσουμε εμείς

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί και «σήματα» για… μπύρες (pic) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ