Ευρώπη

Ευρώπη: Αυτά είναι τα υψηλότερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα

  • newsroom


Δεδομένου ότι η υπερβολική ταχύτητα συνιστά μια από τις κυριότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ορίζουν ιδιαίτερα αυστηρά χρηματικά πρόστιμα στους επίδοξους… ραλίστες. Στην Ελλάδα, τι ισχύει;

Βαρύς είναι ο φόρος αίματος που «πληρώνουν» οι πολίτες του κόσμου κάθε χρόνο στην άσφαλτο, με την υπερβολική ταχύτητα να αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων.

Οι κυβερνήσεις έχουν διαγνώσει την ασυνείδητη οδηγική συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και μέσω της επιβολής προστίμων προσπαθούν να αποτρέψουν την τέλεση σχετικών παραβάσεων και να τερματίσουν το καθεστώς της γενικευμένης πεποίθησης ατιμωρησίας.

Στην Ελλάδα, το ανώτατο πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα ανέρχεται σε 1.050 ευρώ και αφορά όσους υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας από 30 χλμ./ώρα και άνω και, ταυτόχρονα, έχουν ετήσιο εισόδημα ίσο και μεγαλύτερο των 100.001 ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα

Όσοι θεωρούν πως τα 1.050 ευρώ είναι υπερβολικά για μια τόσο συχνή παράβαση, ενδεχομένως να αναθεωρήσουν μόλις ενημερωθούν πως υπάρχει οδηγός από την Ελβετία που είχε κληθεί να πληρώσει το ποσό-ρεκόρ των 670.000 ευρώ, επειδή «πιάστηκε» να κινείται με 290 χλμ./ώρα.

Όπως είναι κατανοητό, η επιβολή του συγκεκριμένου εξαψήφιου νούμερου, ακόμα και για τα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως είναι η Ελβετία, δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση. Ούτε επιβάλλεται κάθε μέρα.

Ακόμα, όμως, και τα 11.600 ευρώ που ενδέχεται να επιβληθούν στους παραβάτες του ανώτατου ορίου ταχύτητας στη συγκεκριμένη χώρα, είναι αρκετά προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους… επίδοξους Lewis Hamiltons των ελβετικών δρόμων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newsauto