Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το αρχικό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εδώ και δύο χρόνια, καθώς οι υψηλότερες τιμές και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, κράτησαν επιφυλακτικούς τους καταναλωτές όσον αφορά στη διενέργεια αγορών.

Ο S&P Global μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο από τις 54,6 μονάδες τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, αλλά οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 52 μονάδες.

(Διαβάστε ΕΔΩ για τον ελληνικό PMI μεταποίησης)

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες σε χαμηλό δύο ετών στις 49,3 μονάδες. Τον Μάιο διαμορφωνόταν στις 51,3 μονάδες.

Η μεταποίηση στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο, με την παραγωγή να υποχωρεί για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, εν μέσω μιας απότομης πτώσης της ζήτησης, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Chris Williamson.

“Η ζήτηση τώρα αποδυναμώνεται καθώς οι εταιρείες αναφέρουν ότι οι πελάτες γίνονται πιο επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους εξαιτίας της αύξησης των τιμών και των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών”, πρόσθεσε.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 45,2 μονάδες από τις 48,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Οι δείκτες της S&P Global για τις μελλοντικές συνθήκες, περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα, με τα αποθέματα πρώτων υλών και τα απούλητα αποθέματα να αυξάνονται λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου παραγωγής και όγκου πωλήσεων, ενώ υποχωρεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εργασιών.

Διαβάστε ακόμη:

Οι νέες business της Ριάνα στην Αφρική – Πώς σχεδιάζει να «κατακτήσει» την ήπειρο

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί η θρυλική Σέλμαν και οι μεζονέτες του Βωβού στη Ν. Ερυθραία (pics)