Επιδόματα – ασπίδα ενάντια στον πληθωρισμό που μήνα με τον μήνα «σκαρφαλώνει» σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, καθιστώντας δυσκολότερη την επιβίωση, χορηγούν στο προσωπικό τους οι τράπεζες.

Τα τραπεζικά… pass έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να «θωρακίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος κ.ο.κ., με την αγορά να εκτιμά πως θα αποτελέσουν οδηγό και για τις υπόλοιπες εταιρείες.

Σύμφωνα με τα προς ώρας δεδομένα, το ύψος της επίμαχης ενίσχυσης κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 ευρώ, με κάποιες τράπεζες να την εντάσσουν στην επιχειρησιακή σύμβαση και κάποιες άλλες να εγκρίνουν έκτακτο κονδύλι. Πιο αναλυτικά:

Η Eurobank που ήταν και η πρώτη που ανακοίνωσε τέτοιου είδους ενέργειες προχωρά σε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με vouchers, αξίας 300 ευρώ, αφορολόγητα, στο σύνολο του προσωπικού (εκτός των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών που λογικά δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 5%), δαπανώντας περί τα δύο εκατ. ευρώ. «Η ικανοποίηση από τη διοίκηση μέρους του αρχικού μας αιτήματος είναι πολύ θετική εξέλιξη, γιατί η παροχή χορηγείται με ενιαίο και διαφανή τρόπο στο σύνολο σχεδόν του προσωπικού (εξαιρούνται μόνον υψηλόμισθοί συνάδελφοι) και φυσικά, δεν είναι επιλεκτική χορήγηση σε κάποιους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Union της Eurobank. Αξίζει να αναφερθεί πως στην επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, με διάρκεια τρία έτη, οι εργαζόμενοι στην τράπεζα έχουν λαμβάνειν σειρά επιδομάτων, όπως:

1) Επίδομα «Εξομάλυνσης»: Αυξήθηκε στα 45 ευρώ τον μήνα από 35 ευρώ παλαιότερα.

2) Παροχή για πολύτεκνους: Το εφάπαξ κατ’ έτος ποσό στους υπαλλήλους που έχουν τρία παιδιά αυξήθηκε από 800 ευρώ σε 1.000 ευρώ και σε υπαλλήλους που έχουν τέσσερα παιδιά από 1.000 ευρώ σε 1.200 ευρώ.

3) Επίδομα Γέννησης Τέκνου: Ειδικότερα:

α) Με τη γέννηση του πρώτου παιδιού το επίδομα παραμένει στα 156 ευρώ μηνιαίως

β) Με τη γέννηση του δεύτερου αυξάνεται στα 164 ευρώ μηνιαίως

γ) Με τη γέννηση του τρίτου στα 231 ευρώ μηνιαίως

δ) Με τη γέννηση του τέταρτου στα 257 ευρώ μηνιαίως

ε) Με τη γέννηση του πέμπτου στα 289 ευρώ μηνιαίως

στ) Με τη γέννηση κάθε τέκνου από το έκτο και άνω το επίδομα αυξάνεται στα 326 ευρώ μηνιαίως για καθένα από αυτά.

Τη… σκυτάλη των παροχών πήρε η Εθνική Τράπεζα, η οποία, στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης, αποφάσισε να παρέχει ένα ευρύ πακέτο στήριξης προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού, εξαιτίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Εφάπαξ έκτακτο επίδομα, το οποίο θα πιστωθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ύψους 700 ευρώ για μικτό μισθό έως 2.500 ευρώ, 400 ευρώ για μικτό μισθό από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ και 200 ευρώ για μικτό μισθό μεγαλύτερο των 3. 500 ευρώ.

Επίδομα δικτύου (σ.σ. αφορά σε περίπου 3.500 άτομα) που αυξάνεται από 68 ευρώ σε 136 ευρώ και εξομοιώνεται με το επίδομα διοίκησης ως εξής 25% από 1.7.22, 25% από 1.12.23, 25% από 1.7. 24 και 25% από τον 12ο του 2024.

Κοινωνικά επιδόματα και συγκεκριμένα: Το επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνεται από 100 ευρώ στα 150 ευρώ και των τρίτεκνων/πολύτεκνων οικογενειών από 200 ευρώ στα 250 ευρώ.

Εφάπαξ επίδομα 700 ευρώ – από 500 ευρώ παλαιότερα – για τους υπαλλήλους που έχουν παιδί, το οποίο πέρασε σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλη πόλη.

Εκπτώσεις στις προμήθειες που είθισται να «κρατά» η τράπεζα για e-συναλλαγές, οι οποίες θα αφορούν στις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται σε συζητήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο (ΣΕΤΠΕ) για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης, το ζήτημα της έκτακτης ενίσχυσης των εργαζομένων βρίσκεται στο τραπέζι. Όπως, ωστόσο, σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο newmoney ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε το ύψος του ποσού, αλλά και η κατανομή του (σ.σ. εάν, δηλαδή, θα είναι οριζόντιο ή θα δίνεται κλιμακωτά, αναλόγως των αποδοχών), ούτε ο τρόπος καταβολής. Χθες, Τετάρτη, υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ των δύο μερών, με το σωματείο να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ακόμα βάσιμα και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και γι’ αυτό κρατάμε ενεργό στο σύνολό του το διεκδικητικό πλαίσιο με τα αιτήματά μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε: Την προστασία της εργασίας μέσα από την επανεκπαίδευση του προσωπικού σε νέα καθήκοντα και ρόλους, σύμφωνα με το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην τραπεζική εργασία και την ενίσχυση του εισοδήματος, την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και τη δίκαιη ρύθμιση των αμοιβών σε ειδικούς ρόλους και θέσεις ευθύνης. Στην επόμενη συνάντηση αναμένουμε από την πλευρά της τράπεζας συγκεκριμένες πλέον προτάσεις, τόσο επί των θεσμικών, όσο και επί των οικονομικών θεμάτων».

Τέλος, η Alpha Bank αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν το τέλος του τρέχοντος έτους να ανακοινώσει την πολιτική της προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εργαζομένων της. Σύμφωνα με τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο στην τράπεζα, άλλωστε, μολονότι η επιχειρησιακή σύμβαση έχει ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, εντούτοις επισπεύδονται οι διαδικασίες για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση.

«Η ακρίβεια, η αβεβαιότητα, οι ραγδαίες εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων μπορεί να μας οδηγήσουν ή σε χειρότερη θέση ή με υπεύθυνη στρατηγική να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο με όρους ασφάλειας και σιγουριάς. Επιλέξαμε για μία ακόμη φορά την υπεύθυνη στρατηγική αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ανασφάλειας, με τη στήριξη των συναδέλφων με συγκεκριμένο τρόπο και κυρίως δημιουργικό, με καθιέρωση νέων δομών που θα απαντούν στην υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, αλλά και εφαρμογή νέων πολιτικών που αφορούν, τόσο στο δίκτυο, όσο και στις διευθύνσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση και προστίθεται: «Κάτω από αυτό το πρίσμα το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αποφάσισε να επισπεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της τράπεζας για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ.  Όπως είναι γνωστό, η επιχειρησιακή μας σύμβαση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Τα προβλήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν ένα εξάμηνο ακόμη. Τώρα πρέπει να δώσουμε λύσεις. Παρακολουθούμε την πρακτική άλλων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Παρακολουθούμε και κάποιους συνδικαλιστικούς ψευδοπροφήτες που εν μέσω των θερινών τους διακοπών ζητούν ό, τι δίνουν οι άλλοι για να φανούν τάχα διεκδικητικοί. Εμείς, όμως, δεν είμαστε παρακολούθημα των άλλων. Σύντομα, για μία ακόμη φορά, θα αποδείξουμε ότι έχουμε υπεύθυνη στρατηγική και πάνω από όλα προοπτική για τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας συμφερόντων».

Διαβάστε ακόμη:

Homm: Από το διαμέρισμα στη Φωκίωνος Νέγρη, πρωταθλήτρια του Αirbnb (pics)

Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης: Πώς θα αυξηθεί κατά €900 εκατ. η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου

Dimand: Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια προσφορά