Το εκτενές ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην Αθήνα αρχίζει περιγράφοντας τις δυσκολίες του Γερμανού δημοσιογράφου να λάβει επίσημη πληροφόρηση, για παράδειγμα από τον όμιλο Αγγελικούση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «στις θάλασσες του κόσμου ο μεγαλύτερος εφοπλιστικός όμιλος της Ελλάδας βρίσκεται στο στοιχείο του. Καθημερινά διασχίζει τους ωκεανούς με 150 πελώρια τάνκερ.

Όμως την ίδια στιγμή θέλει να αποφύγει κάθε δημοσιότητα. Τα τηλεφωνήματα των δημοσιογράφων δεν φέρνουν αποτέλεσμα, τα e-mail μένουν αναπάντητα, ενώ δεν ωφελεί ούτε μία επίσκεψη με φυσική παρουσία.

Στην υποδοχή το προσωπικό μίας ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι καλεί τον επισκέπτη, με τρόπο ευγενικό αλλά ξεκάθαρο, να αποχωρήσει. Το ίδιο ισχύει για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ανεπιθύμητες είναι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Οι Έλληνες εφοπλιστές ‘ζουν ευτυχισμένοι, διότι ζουν εν κρυπτώ’ όπως λέει μία γαλλική παροιμία».

Κατόπιν αυτών ο Γερμανός δημοσιογράφος καταφεύγει στις εκτιμήσεις των ειδικών. «Το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί τον πυρήνα του εμπορίου που διεξάγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες και θα το διατηρήσουν όσο είναι εφικτό, λέει η αναλύτρια Μαρία Μπερτζελέτου.

Αυτό δεν αλλάζει ούτε με τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε οικονομική διάσκεψη κοντά στην Αθήνα. Ο (αμερικανικός) οίκος S&P Global εκτιμά ότι τις τελευταίες εβδομάδες το 51% του ρωσικού πετρελαίου μεταφέρεται από Έλληνες εφοπλιστές, το 19% από ρωσικά τάνκερ και το 6% από κινεζικά».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW