Ευρώπη

Φον ντερ Λάιεν – εμβόλια: Οι δόσεις της Pfizer θα παραδοθούν στην ΕΕ κανονικά

  • newsroom


Η πρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των έξι χωρών μελών της ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που αναμένονται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προέβη στην παραπάνω δήλωση μετά τη διαβεβαίωση των εταιρειών ότι παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή των εμβολίων, οι δόσεις που αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραδοθούν κανονικά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αφού έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση της παραγωγής, επικοινώνησε αμέσως με τον γενικό διευθυντή της Pfizer, ο οποίος τη διαβεβαίωσε πως η παράδοση όλων των δόσεων που προβλέπονταν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει κανονικά.

Η αμερικανική εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα (15/1) ότι οι παραδόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech θα μειωθούν προσωρινά στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο στο διάστημα αυτό να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αυξήσουν την παραγωγική της ικανότητα τις επόμενες εβδομάδες.

500 εκατ. δόσεις για την ΕΕ

Συνολικά, οι Βρυξέλλες έχουν προαναγγείλει 500 εκατ. δόσεις από τις Pfizer/BioNTech, με οψιόν για αγορά άλλων 100 εκατ. δόσεων. Καθώς απαιτείται να χορηγηθούν δύο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα μερικών εβδομάδων η μία από την άλλη, «είναι ιατρική ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε και να διασφαλίσουμε τις παραδόσεις», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες των έξι χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες έκαναν λόγο για απαράδεκτες καθυστερήσεις εκ μέρους της Pfizer, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν «την αξιοπιστία της διαδικασίας του εμβολιασμού».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία ανακοινώνει καθυστερήσεις στην παράδοση για μικρό χρονικό διάστημα. […] Άλλες αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την υποβολή του εμβολίου τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», παρατήρησε. «Επομένως, είχαμε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα, θα τα ξαναδούμε στο μέλλον, όμως ας μην ξεχνάμε ότι στο σύνολό της είναι μια τεράστια επιτυχία», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε την αγορά τουλάχιστον 2 δισ. δόσεων, ώστε να εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Folli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwC

«Ηρακλής ΙΙ», πλειστηριασμοί, μορατόρια και Νόμος ΤΧΣ στο… κυρίως πιάτο κυβέρνησης – τραπεζιτών

Nord Stream-2: Η Γερμανία έδωσε άδεια για την κατασκευή του στη γερμανική ΑΟΖ