Ευρώπη

Γαλλία: Γιατί η Γερουσία είπε «όχι» στην παράταση του υγειονομικού πάσου έως και τον Ιούλιο του 2022

  • newsroom


Το πάσο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους διασκέδασης

H Γερουσία στη Γαλλία αρνήθηκε χθες Πέμπτη να παραταθεί ως τις 31 Ιουλίου 2022 η ισχύς του υγειονομικού πάσου, το οποίο έχει υιοθετηθεί προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία covid-19.

Η Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η αριστερά, αποφάσισε με 158 ψήφους υπέρ έναντι 106 κατά να επεκταθεί η ισχύς του υγειονομικού πάσου μόνο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, απορρίπτοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο είχαν υιοθετήσει στις 21 Οκτωβρίου οι Γάλλοι βουλευτές.

Την επόμενη εβδομάδα γερουσιαστές και βουλευτές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση και, σε περίπτωση αποτυχίας, η Εθνοσυνέλευση θα έχει την τελευταία λέξη.

Το «υγειονομικό πάσο» κατά της covid-19 μπορούν να αποκτήσουν όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι αλλά και στα μέσα μεταφοράς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Το πάσο αυτό τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου για την πρόσβαση σε πολλούς χώρους διασκέδασης, άθλησης και πολιτισμού, ενώ από τις 30 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να το διαθέτουν 1,8 εκατομμύριο εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς που έρχονται σε επαφή με κοινό.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP, αρνούμενοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, οι γερουσιαστές πρότειναν η ισχύς του υγειονομικού πάσου να παραταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να ανασταλούν οι εργασίες στα δύο σώματα της βουλής ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της άνοιξης του 2022.

«Τρεισήμισι μήνες είναι εντάξει, οκτώμισι είναι πάρα πολύ», εκτίμησε ο δεξιός γερουσιαστής Φιλίπ Μπα. Εξάλλου η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να παραταθεί εκ νέου η ισχύς του πάσου, εφόσον το απαιτεί η υγειονομική κατάσταση.

Όπως σε όλη την Ευρώπη, η επιδημία covid-19 βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη Γαλλία καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ επιβεβαίωσε την Τετάρτη «μια ελαφρά, αλλά αισθητή άνοδο» της πανδημίας, με 5.400 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο. Ωστόσο εκτίμησε ότι η Γαλλία μπορεί να ελπίζει σε «έναν σχετικά ήρεμο χειμώνα», καθώς το 80% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΗ: Ποιοι και γιατί αντιδρούν στο σχέδιο για απολιγνιτοποίηση

Κορωνοϊός – κρούσματα: Αρνητική πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη – Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα (vid)

Οικογένεια Γιαννίδη: Το «ανάχωμα» που βρήκε κατά της Covid19 και η αύξηση κερδών της Vitex