(Last update 18:00)

Η Γαλλία εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησής του τον Σεπτέμβριο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν έως την Αριστερά και τους Οικολόγους, έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση, ενώ οι Σοσιαλιστές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Η πιθανή πτώση της κυβέρνησης θα συνιστούσε το δεύτερο σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μέσα σε λίγους μήνες, μετά τη βραχύβια θητεία του προκατόχου του Μισέλ Μπαρνιέ.

«Ο Μπαϊρού ίσως αντέξει» – Η ανάλυση του Έρικ Νέλσον

Παρά το ζοφερό κλίμα, ο Έρικ Νέλσον, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στη Wells Fargo, δεν θεωρεί βέβαιο το τέλος της κυβέρνησης Μπαϊρού. «Δεν ξέρω αν είναι οριστικά εκτός. Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα. Έχει πολλά να προσφέρει στην αντιπολίτευση», είπε στο CNBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτέλεσαν «δημοφιλή momentum trades» φέτος, αλλά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αποστροφή αυτών των θέσεων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω αναταράξεων.

Ο Νέλσον τόνισε επίσης ότι ο Μπαϊρού θα μπορούσε να αποσύρει αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η πρόταση κατάργησης αργιών, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό έδαφος. «Δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, αλλά κινούνται σε λεπτή γραμμή. Δεδομένων των θέσεων της αγοράς, το ρίσκο είναι υψηλό», υπογράμμισε.

Αναταράξεις στις αγορές και τα γαλλικά ομόλογα

Οι πολιτικές εξελίξεις άφησαν άμεσα το αποτύπωμα τους αποτύπωμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κυρίως δε, στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Ο δείκτης CAC 40 έφτασε να χάνει πάνω από 2%, πριν σταθεροποιηθεί κάπως (στις 18:00 ώρα Ελλάδος) γύρω στις 7.725 μονάδες με κάμψη 1,50%.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα κατέγραψαν άνοδο αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αυξημένο πολιτικό κίνδυνο. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς εκτινάχθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,51%, με το spread με το γερμανικό Bund να διευρύνεται στις 75 μονάδες βάσης, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.

Στα επίπεδα αυτά η απόδοση των γαλλικών τίτλων τα τοποθετούν στο υψηλότερο σημείο μεταξύ των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας έτσι τις χώρες που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η αβεβαιότητα ενισχύει τις πιέσεις στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι μια νέα κυβερνητική κρίση θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές κεφαλαίου. Ειδικά δε, με δεδομένο πως ήδη η Γαλλία εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείματα στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά να επιτύχει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ για φέτος. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας θα ξεπερνούσε εκείνο της Ιταλίας «μέσα σε 15 ημέρες», υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε πραγματικά οι τελευταίοι από τους 27 στην Ευρώπη».

Σημειωτέον πως ήδη με τους σημερινούς κραδασμούς η απόδοση του γαλλικού 10ετούς βρίσκεται πλέον μόλις οκτώ μονάδες βάσης κάτω από το ιταλικό 10ετές. 

Επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι αναταράξεις δεν περιορίζονται στο Παρίσι. Το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία επηρεάζει ευρύτερα τις ευρωπαϊκές αγορές: το ευρώ δέχθηκε πιέσεις έναντι του δολαρίου, ενώ επενδυτές στράφηκαν σε «ασφαλή καταφύγια» όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα.

Τα χρηματιστήρια σε Αθήνα, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη και Μιλάνο κατέγραψαν πτώση, καθώς οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια στη Γαλλία εγείρουν φόβους για νέες εντάσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η πορεία της κυβέρνησης Μπαϊρού θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον του προέδρου Μακρόν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από την αντιπολίτευση και βλέπει την ακροδεξιά να κερδίζει έδαφος. Η ψήφος εμπιστοσύνης της 8ης Σεπτεμβρίου θεωρείται κομβικό σημείο για τη σταθερότητα όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια step up: 50.000 πελάτες από Σεπτέμβριο στα γκισέ των τραπεζών για να αλλάξουν τις δανειακές τους συμβάσεις

H Nίκας περνά και επίσημα στον Ομιλο Υφαντής – Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πώληση του 100% των μετοχών

ΑΣΕΠ: Πότε αρχίζουν τις αιτήσεις κατάταξης οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα