Ευρώπη

Γαλλία: Καταδικάστηκαν πρώην σύμβουλοι του Σαρκοζί για τη χρηματοδότηση δημοσκοπήσεων

  • newsroom


Οι εισαγγελικές Aρχές υποστήριζαν ότι οι σύμβουλοι του Σαρκοζί, την εποχή που εκείνος ήταν πρόεδρος, υπέγραφαν κρυφά συμβάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός

Σε ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν σήμερα δύο πρώην υψηλόβαθμοι σύμβουλοι του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί από δικαστήριο στη Γαλλία, για τον ρόλο τους στην κατάχρηση δημοσίων πόρων για τη χρηματοδότηση δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, πέντε πρώην συνεργάτες του Σαρκοζί δικάζονταν με τις κατηγορίες της ευνοιοκρατίας, συνωμοσίας και κατάχρησης δημοσίων πόρων στην υπόθεση της ανάθεσης συμβάσεων σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, κατά την πενταετία 2007 – 2012.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί έχαιρε προεδρικής ασυλίας για την υπόθεση αυτή και είχε συγκρουστεί με τους δικαστές για το αν ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει ή όχι στη δίκη.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ μηνών τον πρώην προσωπάρχη του Νικολά Σαρκοζί και πρώην υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν για νεποτισμό, ενώ ο πρώην σύμβουλός του, Πατρίκ Μπουισόν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 150.000 ευρώ για κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Ένας δικηγόρος του Γκεάν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και πρόστιμο 70.000 ευρώ καταδικάστηκε επίσης ο πρώην δημοσκόπος Πιερ Ζιακομετί.

Οι εισαγγελικές Aρχές υποστήριζαν ότι οι σύμβουλοι του Σαρκοζί, την εποχή που εκείνος ήταν πρόεδρος, υπέγραφαν κρυφά συμβάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός, κατά παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και διαφάνειας.

Διαβάστε ακόμη

Η σκιά της χρεοκοπίας πάνω από την κρουαζιέρα

«Φωτιά» σε οικονομίες – πληθωρισμό βάζει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πίνακας)

Γερμανία: Αυξάνεται στα 12 ευρώ το κατώτατο ωρομίσθιο από τον Οκτώβριο