Πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της Γαλλίας κατέθεσαν σήμερα στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές μιας μικρής ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας, αντιδρώντας στην εκκίνηση από την εκτελεστική εξουσία της διαδικασίας υιοθέτησης, χωρίς ψηφοφορία, της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού.

«Η ψήφος υπέρ αυτής της πρότασης μομφής θα επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομάδας Liot, Μπερτράν Πανσέρ, κάνοντας λόγο για μια «διακομματική» πρόταση μομφής και εκφράζοντας τη λύπη του που «οι συνάδελφοι του LR (Δεξιά) δεν υπογράφουν».

Περίπου 15 βουλευτές του Liot είναι οι πρώτοι από τους 91 υπογράφοντες το κείμενο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό Nupes.

«Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!», αντέδρασε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αροστερά), Ματίλντ Πανό.

«Λυπάμαι που οι συνάδελφοι του LR δεν υπογράφουν αυτήν την πρόταση. Ελπίζω πως θα είναι πολλοί που θα την ψηφίσουν», δήλωσε ο Πανσέρ, ο οποίος προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει τους βουλευτές της Δεξιάς.

Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά) κατέθεσαν με τη σειρά τους σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. «Και θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα παρουσιαστούν», υπογράμμισε η βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Για να πέσει η κυβέρνηση, μια πρόταση μομφής πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δηλαδή 287 ψήφους. Σε σύνολο 61 βουλευτών, θα απαιτείτο κυρίως γύρω στους 30 βουλευτές του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR) να ψηφίσουν υπέρ, μια υπόθεση που δεν φαίνεται πιθανή.

Όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι προτάσεις μομφής θα τεθούν προς συζήτηση τη Δευτέρα (20.03.2023), στις 16:00 το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδας).

Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου (στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης), το οποίο θα επικυρώσει την ημερήσια διάταξη, ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες του Σώματος στις 16:00.

Διαβάστε ακόμη

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

Fitch: Πώς αποτιμά τις τράπεζες στην Ασία μετά τις χρεοκοπίες στις ΗΠΑ

Πούτιν: Ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία (upd)