Τελευταίο update: 23:44

Champs de Mars, με φόντο τον Πύργο του Άιφελ και τη γαλλική και ευρωπαϊκή σημαία να κυματίζουν δίπλα από το École militaire. Αυτό είναι το φόντο της ομιλίας του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος κατάφερε να σπάσει την κατάρα των τελευταίων 20 ετών και να επανεκλεγεί πρόεδρος της 5ης γαλλικής δημοκρατίας.

Με το 58,5% των ψηφων ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Ζακ Σιράκ το 2002 που κατάφερε να επανεκλεγεί, ωστόσο τίποτα δεν τελειώνει απόψε. Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία θα παραμείνει αβέβαιη, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 12 και 19 Ιουνίου. Και όπως λέγεται ήδη στο Παρίσι, εάν πολιτικοί και δημοσιογράφοι «αγάπησαν» το ντέρμπι των προεδρικών εκλογών, τότε θα «λατρέψουν» αυτό των βουλευτικών.

Περισσότεροι από 1.500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η περιοχή πέριξ του Champs de Mars είναι γεμάτη με αστυνομικούς και με όργανα της τάξης με πολιτικά, που απομακρύνουν από τον Πύργο του Άιφελ όποιον δεν έχει διαπίστευση.

Οι πρώτες δηλώσεις του Μακρόν

«Ευχαριστώ αγαπημένοι φίλοι, αγαπητοί μου συμπατριώτες σε ολόκληρη την Επικράτεια και στα υπερπόντια εδάφη. Μετά από πέντε χρόνια αλλαγών, τρομερών κρίσεων σήμερα, 24 Απριλίου 2022 η πλειοψηφία επέλεξε να μου εμπιστευτεί ξανά τη Δημοκρατία μας και για τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο των καλπών και την ανακοίνωση των exit poll στη Γαλλία, το βράδυ της Κυριακής 24 Απριλίου 2022.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για όσους τον στήριξαν, κάνοντας, όπως είπε, αυτήν την επανεκλογή πραγματικότητα.

«Ξέρω πως μοιραστήκατε τις πεποιθήσεις σας και αγγίζοντας την καρδιά σας, είδατε την αλήθεια. Σας ευχαριστώ. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που και στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο μου έδειξαν εμπιστοσύνη τους», είπε στη συνέχεια, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή ενός προγράμματος για μία Γαλλία ανεξάρτητη, μία Ευρώπη πιο δυνατή, για βαθιές αλλαγές και καινοτομία στη χώρα. «Για να κάνουμε ένα μεγάλο οικολογικό έθνος τη Γαλλία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε όσους απείχαν, ανέφερε ότι πρέπει και εκεί να υπάρξουν απαντήσεις. «Δεν είμαι πια υποψήφιος κάποιου κόμματος, είμαι ο πρόεδρος όλων», ανέφερε, καλώντας τους υποστηρικτές του να μην αποδοκιμάζουν τη Μαρίν Λεπέν.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος ανέφερε ότι οι Γάλλοι ψήφισαν ένα πρόγραμμα για την εργασία, την οικονομία, τον πολιτισμό. «Αυτό το πρόγραμμα θέλω να το κρατήσω ισχυρό στα ερχόμενα χρόνια, γιατί ξέρω ότι έχουν αναφερθεί πολλές διαφορές, πολλές διασπάσεις και πρέπει να απαντήσω σε όλους για μια κοινωνία πιο ίση, πιο δίκαιη, μεταξύ αντρών και γυναικών».

«Ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της και να οικοδομήσει την ισχύ της προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε», ανέφερε. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ισχυροί και δεν θα αφήσουμε κανέναν στο πέρασμά μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενωθούμε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ζήσουμε απαντώντας στις προκλήσεις. Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήσυχα χρόνια, αλλά ιστορικά χρόνια κι όλοι μαζί θα αλλάξουμε την ιστορία για τις επόμενες γενιές μας».

«Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι κρίσιμες επερχόμενες βουλευτικές εκλογές

Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα ξεκινάει από αύριο και αφορά στις βουλευτικές εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους την Κυριακή 12 και την Κυριακή 19 Ιουνίου. Οι Γάλλοι πολίτες θα επιλέξουν 577 βουλευτές. Από το 2002 και την καθιέρωση της πενταετούς θητείας, μετά το δημοψήφισμα του Ζακ Σιράκ, οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών. Επιτρέπουν, ή όχι, στον νέο αρχηγό του κράτους να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Αυτή η πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να εφαρμόσει την πολιτική του και να αποφύγει μια περίοδο «συμβίωσης».

Η βασική αποστολή των μελών της Εθνοσυνέλευσης (περισσότερο από αυτών της άνω βουλής, ήτοι της Γερουσίας) είναι να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τους νόμους που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ τα μέλη της εθνοσυνέλευσης έχουν επίσης το δικαίωμα να προτείνουν νομοσχέδια. Παράλληλα τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά τη εκτελεστικής εξουσίας και εάν αυτή εγκριθει με απόλυτη πλειοψηφία, τότε η κυβέρνηση οδηγείται σε παραίτηση. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόλις μία φορά στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, και συγκεκριμένα το το 1962, όταν η κυβέρνηση του Ζωρζ Πομπιντού αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Για να καταφέρει μια πολιτική παράταξη και εν προκειμένω αυτή του προέδρου της χώρας, να ελέγχει την Εθνοσυνέλευση, χρειάζεται τουλάχιστον 289 βουλευτές. Εάν κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό, τότε θα υπάρξει η λεγόμενη «συγκατοίκηση». Η τελευταία συγκατοίκηση χρονολογείται από το 1997. Ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζοσπέν έγινε πρωθυπουργός του Ζακ Σιράκ, ενώ πριν από αυτό το γεγονός, η Γαλλία γνώρισε δύο ακόμα περιόδους «συμβίωσης». Μεταξύ του 1986 και του 1988, όταν ο Ζακ Σιράκ ήταν πρωθυπουργός του Φρανσουά Μιτεράν και από το 1993 έως το 1995 όταν ο Εντουάρ Μπαλαντίρ ήταν πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο Φρανσουά Μιτεράν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εκτός από την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και του ελέγχου της εκτελεστικής, το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών, είναι επίσης οικονομικό. Ακόμη και αν αποτύχουν να εκλέξουν τους υποψηφίους τους, τα πολιτικά κόμματα μπορούν να αναμένουν ότι θα λάβουν δημόσια χρηματοδότηση.

Έτσι, εάν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1% των ψήφων σε τουλάχιστον 50 εκλογικές περιφέρειες, τα κόμματα λαμβάνουν 1,42 ευρώ ανά ψήφο και ανά έτος.

Τα επόμενα βήματα του Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, τηρώντας το, αναπόφευκτο, πρωτόκολλο.

Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες; Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.

Παραίτηση της κυβέρνησης; Δεν είναι τόσο σίγουρο

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση». Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Πριν από το Σάββατο, 14 Μαΐου: τελετή ορκωμοσίας

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ (1995-2007), μετά την επανεκλογή του, απέφυγε να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει επτά χρόνια νωρίτερα.

Και μετά την τελετή, τι;

Το 2017, αφού ορκίστηκε πρόεδρος, ο Μακρόν επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί. Στις αρχές Απριλίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι σκοπεύει να πάει ξανά «στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών μας σε ένα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Όσο για την επίσκεψη στο δημαρχείο του Παρισιού, μια παράδοση που ξεκίνησε από την Τέταρτη Δημοκρατία, ο πρόεδρος μπορεί να την προσπεράσει, όπως έκανε πριν από αυτόν ο Φρανσουά Μιτεράν όταν επανεξελέγη πρόεδρος το 1988.

Η επίσημη φωτογραφία του προέδρου θα παραμείνει, εκτός απροόπτου, η ίδια. Ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκαν να ξαναφωτογραφηθούν μετά την επανεκλογή τους.

Κυριακή 12 και 19 Ιουνίου: βουλευτικές εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει άραγε μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα:

Μειώνεται η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού – Φόβοι για εκτόξευση των τιμών στο ράφι

Αντριάνο Ακάρντο (TikTok): H διάσημη πλατφόρμα μπαίνει στην ελληνική αγορά

Reuters: Γρήγορο τερματισμό των αγορών ομολόγων θέλουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ