Την αναβίωση των οικονομικών πολιτικών του Σαρλ ντε Γκωλ, με σκοπό την πρόληψη της κοινωνικής κρίσης μετά τη βαθιά ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ζητά ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλντ Νταρμανέν.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να επεκτείνει τη χρήση μηχανισμών που δημιούργησε ο ντε Γκωλ στη δεκαετία του 1960 για να διανείμει περισσότερα κεφάλαια και κέρδη στους εργαζόμενους.

«Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση, το να μοιράζεσαι πλούτο είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα. Η ένωση κεφαλαίου και εργασίας είναι μια λύση για την αντιμετώπιση της ταξικής πάλης που εμφανίζεται ξανά», είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Du Dimanche.

Η πανδημία του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα και η ύφεση αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τα οικονομικά τους μοντέλα. Με την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ξαφνικού άλματος στις ανισότητες και τη φτώχεια. Οι κοινωνικοί κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στη Γαλλία, όπου το κίνημα Yellow Vest διαμαρτύρεται για την ανισότητα και τα χαμηλά εισοδήματα πολύ πριν από το ξέσπασμα του Covid-19.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού είπε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Μακρόν σχετικά με την ιδέα. Ο Πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων εργαζομένων από τους οδηγούς ταχυμεραφορών έως τις νοσοκόμες, αφού η πανδημία ανέδειξε τον βασικό ρόλο τους στην κοινωνία.

Ο Νταρμανέν είπε ότι οι ιδέες του ντε Γκωλ για συμφιλίωση των συμφερόντων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως, παρά τη φορολογική μεταρρύθμιση πέρυσι για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν μηχανισμούς κατανομής κερδών και κεφαλαίου. Μια σημαντική επέκταση των μέτρων τώρα, είπε ο Νταρμανέν, δεν θα είχε κανένα κόστος για τα δημόσια οικονομικά και θα βοηθούσε τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία.

«Μεταξύ του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού και μιας οικονομικής διαχείρισης, υπάρχει ένας τρίτος τρόπος», δήλωσε ο Νταρμανέν.