search icon

Ευρώπη

Γερμανία: Απρόσιτες οικονομικά οι σπουδές για τα παιδιά από την εργατική τάξη

Σύμφωνα με μελέτη, απαιτείται μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού νόμου επιδομάτων σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης, ο οποίος έχει αντικατασταθεί εν μέρει από δάνεια

Τριπλάσιες πιθανότητες να σπουδάσουν και να πάρουν πτυχίο έχουν τα παιδιά των πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονται από εργατικές οικογένειες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν τα ερευνητικά ιδρύματα «Stifterverband der Wirtschaft für die Wissenschaft» και «McKinsey», ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τους 100 μαθητές του δημοτικού που προέρχονται από εργατικές οικογένειες μόνο οι 27 φτάνουν στο πανεπιστήμιο, ενώ για τα παιδιά των πτυχιούχων πανεπιστημιακού επιπέδου ο αντίστοιχος αριθμός είναι 79 από τα 100.

«Η Γερμανία [όμως] εξακολουθεί να προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες εκπαίδευσης», τόνισε η συνεργάτης της McKinsey, Γιούλια Κλίερ. Γι’ αυτό και ο αντιπρόεδρος της «Stifterverband der Wirtschaft für die Wissenschaft», Φόλκερ Μέιερ – Γκούκελ, προέτρεψε τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα για να διευρύνει περαιτέρω τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση σε ευρεία έκταση.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η Γερμανία χρειάζεται όλα της τα ταλέντα, (εν τούτοις) μόνο το 15% των νέων από εργατικές οικογένειες μπορούν να βασιστούν πλήρως στους γονείς τους για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους.

Για τον λόγο αυτόν, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, απαιτείται μια ευρεία μεταρρύθμιση του BaföG, δηλαδή του ομοσπονδιακού νόμου επιδομάτων σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης, ο οποίος έχει αντικατασταθεί εν μέρει από δάνεια που πρέπει να επιστραφούν.

Διαβάστε ακόμη

Μέτρα στήριξης: Έρχονται επιδόματα ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Commerzbank: Ανάκαμψη η Ελλάδα με +11,6% φέτος και +6,4% το 2022

Γερμανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη»

 

 

Exit mobile version