Ο γερμανικός οίκος της Commerzbank εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει τη δεύτερη υψηλότερη ανάκαμψη φέτος και την υψηλότερη το επόμενο έτος με +11,6% (από 12,4% πριν) και 6,4% (από 6,8% πριν), αντίστοιχα.

Η γερμανική Commerzbank μετά τη συρρίκνωση κατά 7,8% της οικονομίας το 2020 λόγω της πανδημίας, (σ.σ. τελικά η ύφεση ήταν 9% το 2020 βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ) προβλέπει ότι ανάκαμψη φέτος θα είναι 11,4% και επιπρόσθετα 6,4% το 2022, ξεπερνώντας σε επιδόσεις σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τη διετία 2021-2022 με εξαίρεση την Ιρλανδία που για το ίδιο διάστημα θα επιδείξει +16% φέτος και +6% το 2022. Το ίδιο διάστημα, η ΕΕ θα σημειώσει ισχυρή άνοδο 4,5% και 4, 5% τα δύο έτη αναφοράς, μειώνοντας ελαφρώς την επίδοση για το 2022 από το 5%.

Στη ζώνη του ευρώ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά κατά 2,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και έτσι ήταν μόνο 2,5% κάτω από το επίπεδο του τέλους του 2019, δηλαδή πριν από την έναρξη του κρίσης. Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής διαθέσιμους δείκτες, ισχυρή ανάπτυξη προβλέπεται και για το τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η αύξηση είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από ό,τι το δεύτερο τρίμηνο αν και η ανάκαμψη είναι πιθανό να ανακοπεί ήδη από το φθινόπωρο. Οι υπηρεσίες έχει εν τω μεταξύ αναπληρώσει ένα μεγάλο μέρος της πτώσης που προκάλεσε η πανδημία. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός επέκτασης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Ο τομέας της μεταποίησης είναι απίθανο να αντισταθμίσει την επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.

Αντιθέτως, η έλλειψη ενδιάμεσων προϊόντων επιβραδύνει όλο και περισσότερο την παραγωγή στον τομέα. Επιπλέον, η παραγωγή γίνεται όλο και πιο ακριβή λόγω της αλματώδους αύξησης στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες μπορούν πιθανώς να μετακυλιστούν μόνο εν μέρει στις καταναλωτές.

Αβεβαιότητα λόγω πανδημίας

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι το φθινόπωρο, ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι σημαντικά και να προκαλέσει αβεβαιότητα. Για το 2021 στο σύνολό του, συνεχίζει να αναμένει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 4,5% , ωστόσο μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2022 από 5,0% σε 4,5%.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για την απόδοση των 10ετών γερμανικών Bunds σε -0,2% στο τέλος του έτους, με περαιτέρω υπεραπόδοση έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πιθανότατα λόγω των απογοητεύσεων στον οικονομικό κύκλο και της συνεχιζόμενης στήριξης από την ΕΚΤ. Αναμένει ότι οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να έχουν αξιοσημείωτη ανασχετική επίδραση στις αποδόσεις και το επόμενο έτος, με το 10ετές Bund να κυμανθεί κυρίως γύρω στο -0,3% το 2022, καθώς θα καταστεί σαφές ότι η πανδημία αφήνει διαρθρωτικές ζημιές και ο πληθωρισμός δεν ανακάμπτει μόνιμα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Evergrande προκαλεί «επιδημική κρίση» στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Green Cola: Συμφωνία με τη Walmart δίνει ώθηση στο «αμερικάνικο όνειρο» των Βενιέρη – Χήτου

Black Friday 2021: Πότε έρχεται – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές