Ευρώπη

Γερμανία: Επικρίσεις στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για την απάτη των τεστ κορωνοϊού

  • newsroom


Μέχρι στιγμής, η απάτη έχει διαπιστωθεί σε κέντρα των κρατιδίων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βαυαρίας

Επικρίσεις από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο στη Γερμανία δέχεται ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) μετά την αποκάλυψη των δικτύων NDR, WDR και της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, ότι ορισμένα κέντρα διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού χρέωναν σαφώς περισσότερα τεστ από όσα γίνονταν στην πραγματικότητα.

Μέχρι στιγμής, η απάτη έχει διαπιστωθεί σε κέντρα των κρατιδίων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βαυαρίας.

«Είτε πρόκειται για την προμήθεια μασκών, είτε για τα διαγνωστικά τεστ -όποιος χρησιμοποιεί την πανδημία για να πλουτίσει παράνομα θα πρέπει να ντρέπεται», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Επίσης, ο υπουργός του CDU δήλωσε μετά τα δημοσιεύματα ότι «οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να ελέγχουν καλύτερα τα κέντρα διαγνωστικών τεστ».

Ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Καρλ Λάουτερμπαχ, τάχθηκε επίσης υπέρ του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου των κέντρων και του ελέγχου ποιότητας των τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά, διευκρινίζοντας ότι θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι όλοι εξαπατούν.

H επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ επέκρινε τον υπάρχοντα κανονισμό ως ανεπαρκή, ενώ η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων, Άνγια Χάιντουκ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «ο Σπαν πρέπει τώρα να παράσχει γρήγορα διευκρινίσεις και να κάνει καλύτερους ελέγχους. Απαιτούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν».

Ο βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), Άντριου Ούλμαν, χαρακτήρισε «τρομακτικό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς δεν είχε σκεφτεί να ελέγχει τις χρεώσεις. Η υπεύθυνη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων προφανώς δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο», είπε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Επίσης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Aμίρα Μοχάμεντi κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για αμέλεια. «Θα έπρεπε εξαρχής να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να αποφευχθεί αυτή η απάτη. Τα κέντρα διαγνωστικών τεστ πρέπει να υποχρεωθούν να αποδεικνύουν πόσα τεστ πραγματοποίησαν πραγματικά», είπε στα δίκτυα RTL και n-tv

Ο Γενς Σπαν, από την πλευρά του, τόνισε σήμερα στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθορίζει το πλαίσιο και καταβάλλει το κόστος, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τα 15.000 κέντρα διαγνωστικών τεστ. Αρμόδιοι είναι οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί, επίσης, θα μπορούσε κανείς να ρυθμίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια ποια αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να υποβάλονται», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, πολλές Εισαγγελίες ερευνούν το θέμα των κέντρων διαγνωστικών τεστ για τη διαπίστωση χρέωσης μεγαλύτερου αριθμού διαγνωστικών τεστ από ό,τι πραγματικά έκαναν.

Πάντως, ο Βαυαρός προεδρεύων των υπουργών Υγείας των κρατιδίων, Κλάους Χότελτσεκ, δήλωσε πριν από τη σημερινή τους συνεδρίαση με τον Γενς Σπαν ότι «όποιος θέλει να πλουτίσει με παράνομο τρόπο από την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να τιμωρείται με συνέπεια».

Διαβάστε ακόμη

Εξελίξεις για τη Ναυτιλία: Πρέπει να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές ρύπων

ΕΚΤ: Μικρότερος ο δανεισμός στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Έλον Μασκ: Το νέο διαστημοδρόμιο της Space-X έχει όνομα ελληνικό