Ευρώπη

Γερμανία: Η «τρέλα των ενοικίων» διαδηλώνει στο Βερολίνο

  • newsroom


Μόλις το 20% των Βερολινέζων έχουν ιδιόκτητα σπίτια - Γιατί κατηγορούνται μεγάλες εταιρείες για την έλλειψη κατοικιών

Στους δρόμους βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι σήμερα στο Βερολίνο διαδηλώνοντας για την αύξηση των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα και ενώ επίκειται δημοψηφίσματος με στόχο την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών από μεγάλες εταιρείες ακινήτων.

«Η πόλη μας ανήκει» και «Πολύ ακριβά ενοίκια»: οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα, ξεκίνησαν από την εμβληματική Αλεξάντερπλατς και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, υπό τους ήχους μουσικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 4.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συλλογικότητας #Mietenwahnsinn («τρέλα των ενοικίων»).

Από το 2007 μέχρι το 2019 τα ενοίκια αυξήθηκαν σχεδόν κατά 85% στο Βερολίνο, λόγω της έλλειψης κατοικιών αλλά και επειδή πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εγκατασταθούν στην πόλη.

Στις 26 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθεί ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα με αντικείμενο την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών από εταιρίες που διαθέτουν περισσότερα από 3.000 διαμερίσματα στην πόλη. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες κατηγορούνται ότι προκαλούν το πρόβλημα, δεδομένου ότι μόνο το 20% των Βερολινέζων έχουν ιδιόκτητα σπίτια.

Η συλλογικότητα “Deutsche Wohnen Enteignen”, που προκάλεσε το δημοψήφισμα, έχει γεμίσει την πόλη με αφίσες υπέρ του «ναι». Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές

Διαβάστε ακόμα:

Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (Δείτε live): Στο 5,9% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021

Άφαντα τα πλοία: Τι κάνουν οι εταιρείες για να βρουν containerships

Κάμερον Μπρουκς – Amazon Web Services: Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub η Ελλάδα