Μετά την εξαγγελθείσα μερική απόσυρση περίπου 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, ο Ρολφ Μίτσενιχ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), τάσσεται υπέρ της αντίδρασης από γερμανικής πλευράς.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί μια πολιτική αυθαιρεσίας και πίεσης, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση για μια εταιρική σχέση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία για τους εξοπλισμούς θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί υπό τις νέες περιστάσεις», δήλωσε ο Mίτσενιχ σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της «Sueddeutsche Zeitung».

Η ανακοίνωση της απόσυρσης στρατευμάτων μέχρι στιγμής έχει «ληφθεί υπόψη» μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ, η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος /CDU) και ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρίσκονται επί του παρόντος σε διακοπές.

Ο Μίτσενιχ δεν βλέπει πλέον καμία βάση συνεργασίας στο θέμα των εξοπλισμών με την Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ είχε δικαιολογήσει τη μερική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο, με τις -κατά την γνώμη του- ανεπαρκείς αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας.

Η απόσυρση των στρατιωτών και η αιτιολόγησή της αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη της σύγχυσης και της αυξανόμενης αποξένωσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ενώ ο πρόεδρος σχολιάζει το όλο θέμα ως δανειοεισπράκτορας, ο υπουργός Άμυνας αναβάλλει στρατηγικές εκτιμήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Mαρκ Έσπερ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του προτίθεται να αποσύρει περίπου το ένα τρίτο των στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία το συντομότερο δυνατό. Περισσότεροι από τους μισούς εκ των περίπου 12.000 στρατιωτών θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, άλλοι 5.600 θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, δύο κέντρα διοίκησης πρόκειται να μετεγκατασταθούν.