Ευρώπη

Γερμανία: Σε υψηλό 28 ετών ο πληθωρισμός το 2021 – Αναμένεται αύξηση και το 2022

  • newsroom


Η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στο κόστος διαβίωσης στη Γερμανία

Αύξηση κατά 3,1% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή το 2021 στη Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει ο πληθωρισμός στη χώρα από το 1993.

Το 2020 ο πληθωρισμός στη Γερμανία είχε διαμορφωθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στο 0,5%, ενώ τον Δεκέμβριο 2021 οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο 5,3% σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, είναι η δεύτερη φορά μετά την Επανένωση που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ξεπερνά το 5%, καθώς είχε προηγηθεί το 5,2% τον Νοέμβριο.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση στο κόστος διαβίωσης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), οι οικονομολόγοι στη Γερμανία εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2022, ως αποτέλεσμα κυρίως της ενεργειακής κρίσης, ενώ δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή να διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένεται.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισαν οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Κορωνοχρέη: Τελευταία διορία για ένταξη στις 36-72 δόσεις

Τουρκία – ΗΑΕ: Συμφωνία για την ανταλλαγή νομισμάτων ύψους 5 δισ. δολαρίων