Αγορές

Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο – Πώς διαμορφώνεται το επιτόκιο (upd2)

  • newsroom


Με «τσιμπημένο» επιτόκιο η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2022, κόντρα στο διεθνές κλίμα, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ - Αναμένεται να αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ - Σταϊκούρας: Υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων – Ικανοποιητικό το κόστος στην τρέχουσα συγκυρία

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 1,84%, αρκετά υψηλότερα από το 0,88% που κλήθηκε να καταβάλλει τον περασμένο Ιούνιο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Από τη σημερινή έκδοση θα αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο φετινός στόχος της Ελλάδας, όπως προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είναι να αντλήσει σταδιακά από τις διεθνείς χρηματαγορές συνολικά 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η σημερινή έκδοση του ΟΔΔΗΧ γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία διεθνώς, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων καταγράφουν ανοδικές τάσεις επηρεαζόμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και των αποφάσεων της Fed.

Ενδεικτικά η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε σε υψηλά 2 ετών, πάνω από το 1,80%, ενώ η απόδοση του γερμανικού bund πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019, προ πανδημίας.

Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τη θετική έκβαση της αξιολόγησης του οίκου Fitch που έδωσε θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον οι προσδοκίες είναι υψηλές, καθώς η Αθήνα απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης και εκτιμάται ότι ως τα τέλη του 2022 θα φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν το investment grade..

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Societe Generale, η S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην πρώτη της αναθεώρηση στις 22 Απριλίου και θα ακολουθήσει αναβάθμιση από την Fitch πιθανότατα τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η Moody’s θα αναβαθμίσει πιθανότατα τη χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Την έκδοση «τρέχουν» οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Φοροαπαλλαγές για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων

Wordle: Το ιντερνετικό παιχνίδι που έχει προκαλέσει φρενίτιδα – Πώς κατάφερε να γίνει Νο.1 σε όλο τον κόσμο

Γερμανία: Μειωμένες οι θέσεις των γυναικών CEO στις γερμανικές τράπεζες το 2021