Πόσο διαφορετικός είναι αυτός ο προεκλογικός αγώνας

Έπρεπε να φτάσουμε στις πέντε ημέρες πριν την κάλπη, για να αναφερθεί η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο χρέος στην ευρωζώνη. Και αυτό δια της τεθλασμένης, προειδοποιώντας δηλαδή ότι εάν προκύψει αριστερόστροφος κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, η Γερμανία θα εμπλακεί σε μία ευρωπαϊκή κοινότητα χρέους, την οποία στην πρόσφατη ευρωκρίση ήθελε πάση θυσία να αποφύγει.

Κατά τα άλλα, ελάχιστα συζητήθηκαν μείζονα ζητήματα διεθνούς ή ευρωπαϊκής πολιτικής στον προεκλογικό αγώνα. Το κύριο θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία και η «τσέπη» τους.

Και αυτό είναι δικαιολογημένο, αν αναλογιστούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα δημόσια οικονομικά: Στην περίοδο 2020-2021 η Γερμανία δανείστηκε 400 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τις άλλες υποχρεώσεις της.

Μόνο για το 2020 ο νέος δανεισμός ανήλθε σε 217,8 δισ., το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Όχι μόνο γιατί αυτή τη στιγμή η Γερμανία δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν για να της δώσουν δανεικά (για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 τα σχετικά έσοδα υπολογίζονται σε 4,25 δισεκατομμύρια ευρώ).

Αλλά κυρίως γιατί το χαμηλό ποσοστό χρέους που είχε επιτευχθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας το 2019 και κυμαινόταν στο 59,8% του ΑΕΠ, επιτρέπει σήμερα στη Γερμανία να αποπληρώνει νέο χρέος με γρήγορους ρυθμούς.

Πρόσφατη μελέτη της τράπεζας DZ Bank εκτιμά ότι η αποπληρωμή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW