«Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Ουκρανία για να εκδιώξουν τους ναζί» ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, ενώ πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για την ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα «Τάγμα του Αζόφ» και για εξτρεμιστές εθελοντές ή μισθοφόρους που έρχονται στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Πόσο αληθεύουν όλα αυτά; Τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων στο εξωτερικό ερευνά ο Γερμανός πολιτικός επιστήμων και πρώην βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Ρίτσμαν, με εμπειρία σε διεθνή think tank στην Ουάσιγκτον, το Κάϊρο και το Βερολίνο.

Σήμερα συνεργάζεται με το αποκαλούμενο «counter extremism project» της γερμανικής κυβέρνησης, που συγκεντρώνει πληροφορίες για τη δράση εξτρεμιστικών στοιχείων στο εξωτερικό.

Οι πρόσφατες εμπειρίες από τη Συρία και τον πόλεμο κατά του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» καταδεικνύουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα, αλλά όπως επισημαίνει ο Αλεξάντερ Ρίτσμαν στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), «αυτή τη στιγμή βλέπουμε κυρίως εξαγγελίες σε social media από κάποιους που λένε ότι θα πάνε στην Ουκρανία, άλλοι ενημερώνουν ότι είναι καθ’ οδόν, λιγότεροι είναι αυτοί που πράγματι έχουν φτάσει.

Είναι σημαντικό όμως να διαχωρίζουμε ανάμεσα σε Ουκρανούς ή και Ρώσους του εξωτερικού που επιστρέφουν για να πολεμήσουν και στους αλλοδαπούς- μισθοφόρους ή άλλους- με εξτρεμιστικό υπόβαθρο».

«Δεν μπορείς να περιορίσεις τους εθελοντές»

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW