Ευρώπη

Η χώρα – φαινόμενο: Εμβολιασμένο το 72,5% του πληθυσμού χωρίς υποχρεωτικά μέτρα

  • newsroom


Η χώρα διατηρεί την πρώτη θέση στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες ενώ το ποσοστό εμβολιασμού των παιδιών έναντι των ασθενειών φτάνει το 97 %

Χωρίς πίεση και χωρίς υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού οι πολίτες της Ισπανίας έσπευσαν να εμβολιαστούν επιδεικνύοντας και στην περίπτωση του κορωνοϊού την κοινωνική τους ευθύνη.

«Βρισκόμαστε σε μια αξιοζήλευτη θέση και μας ζηλεύουν για την ταχύτητα των εμβολιασμών μας», δήλωσε ο Άμος Γκαρσία Ρόχας, πρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Εμβολιασμών (AEV) σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι RTVE. Σύμφωνα με το εθνικό υπουργείο Υγείας, η Ισπανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου(G20). 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συνολικά το 72,5 % του πληθυσμού, έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Στη Γερμανία αντίστοιχα, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, το ποσοστό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ήταν πριν λίγες ημέρες στο 61,7 %. Και ενώ ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού διαδηλώνουν τακτικά στη Γερμανία, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής είναι αδιανόητο στην Ισπανία. Σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων CIS, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μόνο το 6 % του πληθυσμού ήταν γενικά κατά του εμβολιασμού.

Η κοινότητα προέχει του ατόμου

«Στην Ισπανία, οι άνθρωποι αισθάνονται τμήμα μιας κοινότητας και είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουν όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους γύρω τους», δήλωσε στο ισπανικό κανάλι RTVE ο επιδημιολόγος Μανουέλ Φράνκο από το πανεπιστήμιο Αλκαλά στη Μαδρίτη.

Αυτό φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι η Ισπανία είναι στην πρώτη θέση στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με ιστοσελίδα δωρεάς οργάνων, πέρυσι υπήρχαν 38 δωρητές οργάνων για κάθε εκατομμύριο κατοίκους στην Ισπανία. Αντίστοιχα στη Γερμανία είναι έντεκα.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εκστρατείες εμβολιασμού και στο σύστημα δημόσιας υγείας στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το 97 % όλων των παιδιών και των εφήβων εμβολιάζονται κατά ασθενειών όπως είναι η πολιομυελίτιδα, η μηνιγγίτιδα ή η ηπατίτιδα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle