Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μείνει άπραγη απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι «αδικαιολόγητοι δασμοί» δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση. «Θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών από αδικαιολόγητες ενέργειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, θα περιμένει την επίσημη κοινοποίηση προτού αποφασίσει για την αντίδρασή της.
I deeply regret the U.S. decision to impose tariffs on European steel and aluminum exports.
The EU will act to safeguard its economic interests.
We will protect our workers, businesses and consumers ↓
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 11, 2025
Στη Γερμανία, όπου εδρεύει η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «αν οι ΗΠΑ δεν μας αφήσουν άλλη επιλογή, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει ενωμένη», προσθέτοντας ότι «τελικά οι εμπορικοί πόλεμοι κοστίζουν πάντα την ευημερία και στις δύο πλευρές».
Ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώθηκε, καθώς ο πρώην και νυν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα που προβλέπουν τελωνειακούς δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στη χώρα. «Απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητό τι σημαίνουν. Είναι 25% για όλες τις χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση», τόνισε ο Τραμπ, αν και έκανε μία εξαίρεση για την Αυστραλία, επικαλούμενος το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να πλήξει κυρίως τον Καναδά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ, καθώς και χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα. Παράλληλα, η συνομοσπονδία χαλυβουργιών της Βρετανίας, UK Steel, προειδοποίησε ότι οι δασμοί θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες» για έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο.
Σφοδρές αντιδράσεις και αντίμετρα από την ΕΕ
Οι επιπτώσεις των νέων δασμών δεν περιορίζονται μόνο στις πληγείσες χώρες, αλλά επηρεάζουν και αμερικανικούς κλάδους, καθώς ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι βασικές πρώτες ύλες για πολλές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μορίς Όμπστφελντ, οι νέοι δασμοί θα προκαλέσουν «μείζον σοκ προσφοράς», επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε αντιδράσει με αντίμετρα το 2018, επιβάλλοντας δασμούς σε εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα όπως το μπέρμπον και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, ετοιμάζεται να απαντήσει ξανά. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει αναπάντητη την κίνηση των ΗΠΑ, ενώ στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση για τους νέους δασμούς, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για πιθανά εμπορικά αντίμετρα, καθώς η κίνηση του Τραμπ επαναφέρει τις εντάσεις που είχαν καταγραφεί κατά την πρώτη του θητεία.
Κλιμάκωση και με την Κίνα – Νέες απειλές για δασμούς
Ο Τραμπ δεν περιορίστηκε μόνο στην Ευρώπη, καθώς επιβεβαίωσε ότι όλα τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς 10% από την περασμένη Τρίτη. Σε απάντηση, η Κίνα ανακοίνωσε στοχευμένα αντίμετρα ύψους 14 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.
Παράλληλα, απείλησε τόσο το Μεξικό όσο και τον Καναδά με γενικευμένους δασμούς 25%, αν και η απόφαση αυτή τέθηκε προσωρινά σε αναμονή για έναν μήνα. Επιπλέον, ανέστειλε την επιβολή δασμών σε ηλεκτρονικά δέματα αξίας έως 800 δολαρίων, κάτι που θα έπληττε πλατφόρμες όπως η Shein και η Temu.
Ένας εμπορικός πόλεμος χωρίς νικητές;
Η στρατηγική του Τραμπ να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ επανέρχεται δυναμικά, με επιπτώσεις που δεν περιορίζονται μόνο στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στην ίδια την αμερικανική οικονομία. Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκούο Τζιακούν, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό ή τελωνειακό πόλεμο», προειδοποιώντας ότι η ένταση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και την ΕΕ να προετοιμάζεται για αντίμετρα, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και συμμάχων του Τραμπ εισέρχεται σε νέα, απρόβλεπτη φάση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των εμπορικών ανησυχιών τους με την Κίνα και όχι με την ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη
Χρέη 3 δισ. του κράτους προς την αγορά η «κληρονομιά» του 2024
Παναγιώτης Μονεμβασιώτης: Γιατί η Βενέτης πατάει stop στα μεγάλα καταστήματα
Β. Καραμούζης: Το νέο δόγμα της Εθνικής Τράπεζας στις μεγάλες ενεργειακές μπίζνες
Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα