Τα κρούσματα στην Ευρώπη αυξάνονται με ρυθμούς που παραπέμπουν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται ημερησίως φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ σε ορισμένες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποίησε ότι το ποσοστό των ατόμων που έμεινε σε καραντίνα 14 ημερών στις χώρες της Ευρωζώνης και στο Ηνωμένο Βασίλειο «αυξάνεται για πάνω από 50 ημέρες, με περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν επί του παρόντος αύξηση των κρουσμάτων».

Η Ισπανία, η οποία έχει ανακοινώσει τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων μολύνσεων κορωνοϊού στην Ευρώπη 614.360, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU), αναμένεται να ανακοινώσει στοχευμένα lockdown σε περιοχές όπου ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα ενώ ανανέωσε και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Στη Γαλλία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επίσης αυξάνεται. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 9.784 νέα κρούσματα, από τους υψηλότερους αριθμούς κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών των 10.561 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε για 20η συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη, 380.677 σύμφωνα με τα στοιχεία της JHU, έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση σε διάφορα μέρη της βόρειας Αγγλίας τις τελευταίες εβδομάδες. Η κυβέρνηση Τζόνσον άρχισε να επαναφέρει μέτρα για τον περιορισμό των συναθροίσεων.

Η Ιταλία, η οποία ήταν το επίκεντρο του πρώτου κρούσματος στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, αλλά τώρα έχει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων, 291.442 μέχρι σήμερα, έχει επίσης δει αύξηση κρουσμάτων. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ιταλία έχει καταγράψει 1.452 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, από 1.229 νέες περιπτώσεις την Τρίτη, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει σε απότομη αύξηση των τεστ ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Παρ ‘όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι η Ιταλία παρατηρεί τον υψηλότερο αριθμό ενεργών κρουσμάτων από τον Ιούνιο, με 40.532 νέα κρούσματα.

Η Γερμανία, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τον αριθμό των θανάτων σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον αριθμό των κρουσμάτων έχει επίσης σημειώσει μικρή αύξηση. Το Robert Koch Institute, το οποίο παρακολουθεί την πανδημία στη Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν από τα μέσα Ιουλίου είχε σταθεροποιηθεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι περισσότεροι νέοι έχουν μολυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά και γίνονται περισσότερες δραστηριότητες στο εσωτερικό.

Το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας

Μαζί με την συζήτηση για τα lockdown επανέρχεται αναπόφευκτα και η συζήτηση για το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας. Κι αυτό καθώς από τις ΗΠΑ έως το Ηνωμένο Βασίλειο, πολιτικοί και εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο, αν και η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Οπως επισημαίνει σε άρθρο γνώμης στο Bloomberg ο Φερντινάντο Τζουλιάνο, το πρώτο κύμα της πανδημίας προκάλεσε ριζική μεταμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, αξιωματούχοι και διευθυντές δείχνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην παλιά ρουτίνα. Η βρετανική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει το… έθνος να επιστρέψει στο γραφείο.

Στις ΗΠΑ, ορισμένα στελέχη – κυρίως ο Jamie Dimon στην JPMorgan Chase & Co. – εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να μείνουν στο σπίτι για πολύ ακόμη. Οι πολιτικοί ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη καθώς και για εκείνους που απασχολούνται στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Μπορεί επίσης να φοβούνται για τις απώλειες στο δίκτυο δημόσιων μεταφορών, καθώς ο αριθμός των επιβατών παραμένει σχετικά χαμηλός. Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες είναι δύσπιστοι για το εάν η παραγωγικότητα μπορεί να διατηρηθεί σε παρατεταμένες περιόδους εξ αποστάσεως εργασίας.  Ισως να είναι απογοητευμένοι και τα άδεια κτήρια γραφείων, ιδιαίτερα σε τοποθεσίες με πολύ υψηλά ενοίκια. Ωστόσο, μόνο κάποιοι από αυτούς τους φόβους είναι δικαιολογημένοι.

Οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τη δημόσια διοίκηση. Εάν πιστεύουν ακράδαντα ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι αναποτελεσματική, μπορούν να φέρουν τους δημόσιους υπαλλήλους στο γραφείο. Είναι πιο δύσκολο να κάνουμε μια υπόθεση για να πούμε στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα τι να κάνουμε.

Υπάρχει επίσης λόγος για τους πολιτικούς να είναι προσεκτικοί. Ακούμε για πολλά εστιατόρια που κλείνουν γύρω από κενά τετράγωνα γραφείων, αλλά λιγότερο για τα σούπερ μάρκετ που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό. Οι εργοδότες όμως κάνουν άλλους υπολογισμούς. Πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι εταιρείες τους κατάφεραν να λειτουργήσουν χωρίς την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Για ορισμένες επιχειρήσεις που βασίζονται σε ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, όπως καταστήματα ή εστιατόρια, οι περισσότεροι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να ανοίξουν ξανά το χώρο εργασίας. Για άλλους θα είναι πιο δύσκολο. Ο Edward Glaeser, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πρόσφατα ότι η μετάβαση σε απομακρυσμένη εργασία για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ ήταν άνιση, με πολλούς να γίνονται λιγότερο παραγωγικοί.

Η Deutsche Bank AG έχει προγραμματίσει να πει στους υπαλλήλους της στη Νέα Υόρκη ότι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι έως τα μέσα του 2021. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η πανδημία, δεν γνωρίζουμε επίσης για πόσο καιρό οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν αυτό το δίλημμα στο χώρο εργασίας. Ο νέος κόσμος της εργασίας παρουσιάζει πολλές προκλήσεις, αλλά και κάποιες ευκαιρίες.