Tο ενδεχόμενο πρόσθετων αλλά στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη περιοχών που μπήκαν σε τοπικό lockdown εξετάζει το υπουργείο Oικονομικών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα μπορούσα να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα εργαλεία προκειμένου να στηριχθούν επιμέρους κλάδοι, συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες ή και περιοχές που έχουν πληγεί υπέρμετρα σε σχέση με την υπόλοιπη πραγματική οικονομία. Όπως, για παράδειγμα έγινε με την στήριξη των παραγωγών γούνας στην Καστοριά, θα μπορούσαν να υπάρξουν ειδικές δικλείδες στα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής στο Συν-Εργασία ή στις αναστολές συμβάσεων κ.α. προκειμένου να μην αποκλείονται ή ακόμα και να έχουν μια πρόσθετη στήριξη οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης συνεχίζει να πλήττεται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας όπως επίσης όπως και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ο τουρισμός ο πολιτισμός η εστίαση και μεταφορές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το λιανεμπόριο στηρίζεται κάπως από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με αιχμή τα προϊόντα τεχνολογίας, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες ευεξίας

Οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από τους διαθέσιμους πόρους την πορεία του Α.Ε.Π. και την εξέλιξη της πανδημίας. Για την ώρα στο υπουργείο οικονομικών η εκτίμηση για την φετινή ύφεση παραμείνει στο 8% αλλά θα εξεταστεί εκ νέου τον ερχόμενο μήνα λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του Α.Ε.Π. και τις εισπράξεις φορολογικών εσόδων.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις από ένα νέο γενικό lockdown παράγοντες του υπουργείου τονίζοντας ότι σημασία έχει το πότε μπορεί να γίνει καθώς οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές αν παραδείγματος χάριν γίνει την περίοδο του Χριστουγέννων

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021με ισοσκελισμένο αποτέλεσμα και με στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022.