Οι κυβερνήσεις συνεργασίας με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος αποτελούν τον «κανόνα» που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ειδικότερα, από τις 26 χώρες της Ε.Ε., πέραν της Ελλάδας, μόνον άλλες τρεις χώρες έχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις: η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

Από τις υπόλοιπες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, στις 18 πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και μόνον σε τέσσερις (Ρουμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Σουηδία) είναι πολιτικό πρόσωπο που δεν έχει υποδειχθεί από την ηγεσία του κόμματος το οποίο έκοψε πρώτο το νήμα της κάλπης.

Ειδική περίπτωση αποτελεί η Βουλγαρία, η οποία είναι ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση εδώ και μήνες. Η εικόνα που επικρατεί στις 26 χώρες της Ε.Ε. είναι η εξής:

-Αυστρία: Δικομματική κυβέρνηση κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων, με πρωθυπουργό τον Καρλ Νεχάμερ, από το Λαϊκό Κόμμα που είχε πρωτεύσει στις εκλογές του 2019.

-Βέλγιο: Κυβέρνηση συνεργασίας επτά κομμάτων, με πρωθυπουργό τον 47χρονο Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο οποίος είναι αρχηγός του μεγαλύτερου σε έδρες κόμματος, «Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες», που εξέλεξε 25 βουλευτές σε ένα Κοινοβούλιο 151 εδρών.

-Βουλγαρία: Τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα έχουν διεξαχθεί τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με τελευταία τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά λόγω της πολυδιάσπασης του σκηνικού και της απλής αναλογικής, τα κόμματα δεν μπορούν να συγκροτήσουν βιώσιμη κυβέρνηση. Ετσι από τον περασμένο Αύγουστο παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο 56χρονος Γκάλαμπ Ντόνεφ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr