Τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδίαζε η Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Εμανουέλ Μακρόν έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά όπως παραδέχτηκε η ίδια, δεν είχε πλέον δύναμη να το επιβάλει.

Όπως είπε η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής της στη Μόσχα τον Αύγουστο 2021, είχε την αίσθηση πως «σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσίας, είχα τελειώσει -για τον Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει».

«Δεν είχα πλέον τη δύναμη να επιβάλω συνομιλίες. Όλοι ήξεραν: Το φθινόπωρο φεύγει», αναφέρει η πρώην Καγκελάριος και αναγνωρίζει ότι «ήταν πια ώρα για νέα προσέγγιση», λόγω της έλλειψης προόδου όχι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διενέξεις στην Υπερδνειστερία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αμπχαζία, τη Συρία και τη Λιβύη.

Απαντώντας στην κριτική που της ασκείται, η Άνγκελα Μέρκελ τονίζει ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας».

Όπως προσθέτει, σήμερα «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης».

Προειδοποιεί μάλιστα να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στην εξωτερική πολιτική: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας».

Διαβάστε ακόμη

Αδιέξοδο και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο – Nέο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Ευρωκοινοβούλιο προς FIFA: Να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Μουντιάλ

Zermatt: 10 εμπειρίες στον πιο όμορφο χιονοδρομικό προορισμό της Ευρώπης