Ψήφισμα με το οποίο καλεί τη FIFA να βοηθήσει ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και των εργατών που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Μουντιάλ του Κατάρ, ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο.

Ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης τις αρχές του Κατάρ να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο πριν από την έναρξη του Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Ακόμη, όπως αναφέρει το Reuters, το ψήφισμα εκφράζει λύπη για τις αναφορές σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ και κάλεσε τη χώρα να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Μερικοί ευρωβουλευτές φορούσαν το περιβραχιόνιο «OneLove», το οποίο αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν έπειτα από πίεση της FIFA.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση του Κατάρ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Αφότου η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ το 2010, η χώρα άλλαξε ορισμένους από τους εργασιακούς της νόμους και ενόψει του Μουντιάλ οι διοργανωτές είπαν κατ΄επανάληψη ότι οι πάντες είναι καλοδεχούμενοι.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) ανέφερε πως άτομα από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ συνελήφθησαν κατά την περίοδο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμη

Αδιέξοδο και βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο – Nέο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Σχοινάς: Νέα χρηματοδότηση ύψους €1,9 δισ. στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος – Ελπίδες για ηπιότερη ύφεση