Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση δεν παραβιάζει ούτε το γερμανικό Σύνταγμα και ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο ανακοίνωσε σήμερα το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο της Καρλσρούης. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου γερμανική κυβέρνηση και βουλή δεν έχουν υπερβεί τις αρμοδιότητές τους εγκρίνοντας την εποπτεία τραπεζών από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη σύσταση μηχανισμού για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών.

Οι ενάγοντες, μια ομάδα γύρω από έναν δικηγόρο και ένα οικονομολόγο από το Βερολίνο, είχαν επιχειρηματολογήσει ότι οι αποφάσεις για τη σύσταση της Τραπεζικής Ένωσης δεν συνάδουν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δεδομένου ότι κατά την άποψη τους, η Γερμανία έχει παραχωρήσει ευρύτερες αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εκτός αυτού επικρατεί ο κίνδυνος η Γερμανία να χρεωθεί τη διάσωση ζημιογόνων τραπεζών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πυλώνες της Τραπεζικής Ένωσης

Σημείο αναφοράς των προσφευγόντων είναι απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ το 2014. Με την απόφαση ανατέθηκε στην ΕΚΤ ο έλεγχος των λεγόμενων συστημικών τραπεζών δηλαδή των σημαντικότερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για 114 τράπεζες από αυτές 19 είναι γερμανικές και 4 ελληνικές. Επίσης αποφασίστηκε τότε η σύσταση ενός κοινού μηχανισμού προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία διαδικασία για την εξυγίανση χρεωκοπημένων τραπεζών. Για αυτό το λόγο συστάθηκε ένα ταμείο που τροφοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες προκειμένου να μην αξιοποιηθούν χρήματα των φορολογούμενων σε περίπτωση διάσωσης μιας τράπεζας. Ως το 2024 αναμένεται να συγκεντρωθούν 55 δις ευρώ.

Όπως παρατηρεί η Deutsche Welle, στόχος αυτών των δύο από τους συνολικά τρεις πυλώνες της Τραπεζικής Ένωσης είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση δηλαδή η πτώχευση τραπεζών να συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία μιας χώρας.