«Καμπανάκι» κινδύνου για τις επιπτώσεις της επιδείνωσης του οικονομικού outlook και του επίμονου πληθωριστικού προβλήματος στην Ευρωζώνη κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε μια προειδοποίηση που απευθύνεται προς όλους. Από τις αγορές και τις τράπεζες έως τις κυβερνήσεις και τα νοικοκυριά.  

Σύμφωνα με την έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης πλήττει την ικανότητα των πολιτών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, ενώ η ταυτόχρονη επιβράδυνση της ανάπτυξης απειλεί τα κέρδη των επιχειρήσεων.  

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, η ΕΚΤ φέρνει στην επιφάνεια και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών, ενόσω οι κυβερνήσεις δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την εν εξελίξει ενεργειακή κρίση.  

Κι όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν στις ήδη αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές των μετοχών, αλλά και στην ενδεχόμενη κορύφωση του ράλι στην αγορά των ακινήτων.  

Equities and bonds have declined this year  

«Πολίτες και επιχειρήσεις ήδη αισθάνονται τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκουίντος, προλογίζοντας την έκθεση. «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μια τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πλέον πιο πιθανή».  

Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί αισθητά στο 0,3% το 2023, με το γερμανικό ΑΕΠ να βουλιάζει στο -0,6%, δεχόμενο το ισχυρότερο πλήγμα από τις χώρες του ευρώ.  

Κι όλα αυτά, φυσικά, έχουν συγκεκριμένα αίτια. Η εκτόξευση των τιμών και η συρρίκνωση της παραγωγής οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει οδηγήσει σε μια τεράστια ενεργειακή κρίση. Για να αντιμετωπίσει το κύμα ανατιμήσεων (10,7% τον Οκτώβριο), η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια (βρίσκονται σήμερα στο 2%) και να «πνίξει» την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τα πρώτα σημάδια της ύφεσης ήδη να γίνονται αντιληπτά.  

Κίνδυνος αύξησης των «κόκκινων» δανείων

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, τα ριψοκίνδυνα χρηματοπιστωτικά assets παραμένουν ευάλωτα στο αβέβαιο μονοπάτι του πληθωρισμού, της νομισματικής πολιτικής και των οικονομικών εξελίξεων. «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χωρίς σταθερότητα τις τιμές» τονίζει χαρακτηριστικά ο Γκουίντος.  

Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως θα πρέπει να κρατήσουν στην άκρη περισσότερα χρήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση των «κόκκινων» δανείων το επόμενο έτος. Άλλωστε, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών και νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία μεταφράζεται σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού.  

Στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δαπανήσει περίπου το 1,4% του ΑΕΠ, προκειμένου να αναχαιτίσουν το ενεργειακό σοκ. Κι αυτό το ποσοστό βασίζεται σε συγκρατημένους υπολογισμού.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η κεντρική τράπεζα καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μόνο προσωρινά και όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί ένας δημοσιονομικός εκτροχιασμός.  

«Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τα δημοσιονομικά. Μια περαιτέρω επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών θα μπορούσε να αλλάξει την ψυχολογία των επενδυτών, ιδίως προς τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης» προειδοποιεί.  

Ξεχωριστή μνεία πραγματοποιεί, τέλος, για την αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, ενόσω το κόστος δανεισμού πλήττει τη ζήτηση για νέα δάνεια. «Υπάρχουν σημάδια ότι η επέκταση του real estate θα μπορούσε να σταματήσει» ξεκαθαρίζει.  

Διαβάστε επίσης

Η «υποκλοπάrtis» και τα γεμιστά, το τέλος ενός super (market) φλερτ, το χρυσό ακίνητο της Ελληνίς, μια… υπεξαίρεση, ένα ξεκαθάρισμα και η Αλλατίνη

Melody Nelson: Ένα… «πολυεθνικό» 25μετρο yacht στο σφυρί – Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα (pics)

Τα καλύτερα ski resorts της Ευρώπης. Κρυμμένα διαμάντια των Αλπεων και απέραντες πίστες