Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού σε μια θεαματική δίκη για διαφθορά.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε στη βουλή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του PSOE. Για να ισχύσει, θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η πλειοψηφία αυτή είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μια διαιρεμένη αντιπολίτευση, καθώς για να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψουν τον Ραχόι οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos.

Καταδίκη κόλαφος

Χθες το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία καταδικάστηκε για παράνομο πλουτισμό σε μια μεγάλη δίκη για διαφθορά όπου 29 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη του PP, καταδικάστηκαν συνολικά σε ποινές κάθειρξης 351 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.

Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.

Οι δύο κυριότεροι υπεύθυνοι του δικτύου, ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα.

Από τους 37 κατηγορουμένους, οι 29 καταδικάστηκαν συνολικά σε 351 έτη κάθειρξης κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».

Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ