Η πολιτική κρίση επέστρεψε στη Ρώμη μετά την απαίτηση του επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο Σαλβίνι ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, διαμηνύει δε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλο.

Πριν από λίγο, το κόμμα της Λέγκας, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι ελπίζει πως η χώρα θα πάει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές.

«Αυτοί που χάνουν χρόνο βλάπτουν τη χώρα», αναφέρει η Λέγκα σε δήλωση που εξέδωσε.

Το δεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων κατέρρευσε.

Το κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

Η κυβέρνηση συνασπισμού αντιμετώπιζε ήδη τριγμούς από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018, καθώς μια τεράστια απόσταση χώριζε πάντα τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης: της ακροδεξιάς αντιμεταναστευτιής και λαϊκιστικής Λέγκας του Βορρά υπό τον Σαλβίνι και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων υπό τον Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η πιο πρόσφατη μεταξύ τους διαμάχη συνέβη αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή απέρριψε την πρόταση για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Γαλλίας-Ιταλίας.

Η κυβέρνηση συμμαχίας είχε φθάσει επανειλημμένα στα πρόθυρα της διάλυσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν για διάφορα ζητήματα, από την αυτονομία των ιταλικών περιφερειών ως τον κατώτερο μισθό.

Ο Σαλβίνι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι εάν το M5S καταψήφιζε την εκτέλεση του έργου για τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνου, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι επικριτές του Σαλβίνι πιστεύουν ότι η σπουδή του για νέες εκλογές δεν είναι παρά μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την πρόσφατη άνοδο του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις. Η Λέγκα προηγείται με ποσοστό 38% έναντι των υπολοίπων κομμάτων. Στην κυβέρνηση συνασπισμού συμμετείχε ως ο εταίρος με τη μικρότερη δύναμη, ωστόσο η σκληρή ρητορική του Σαλβίνι τον βοήθησε να δει το κόμμα του να αυξάνει τη δύναμή του καθώς το μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικοκοινωνικό ζήτημα για την Ιταλία.

Στο μεταξύ, το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει δει τα ποσοστά του να πέφτουν και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 17%.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε χθες τον Σαλβίνι να εξηγήσει στο Κοινοβούλιο γιατί ζητά νέες εκλογές.
Αβεβαιότητα στο μεταξύ επικρατεί για το τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό του 2020.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το αν η Ιταλία θα πάει σε εκλογές γρήγορα ώστε να έχει χρόνο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ώστε να παραδώσει τον προϋπολογισμό του 2020, μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τις χρηματαγορές», αναφέρει ο Λορέντζο Κοντόνιο, επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors.

Όπως λέει η χρονική στιγμή της κίνησης του Σαλβίνι είναι «παράξενη» δεδομένου ότι οι Ιταλοί βουλευτές είναι εν μέσω θερινής ραστώνης και οι πρόωρες εκλογές εγείρουν αμφιβολίες για τα σχέδια επί του προυπολογισμού.

Οι επενδυτές έχουν εστιάσει στα σχέδια δαπανών της ιταλικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως, ήτοι στο 130% του ΑΕΠ. Οπότε, οι προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες έχει πυροδοτήσει την ανησυχία των αγορών και έχει οδηγήσει σε εντάσεις με την ΕΕ.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι σε περίπτωση εκλογών η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει πρώτη δύναμη της Λέγκα, η οποία θα μπορούσε να ενώσει δυνάμεις με το ακροδεξιό Αδελφούς της Ιταλίας και να έχει ως τρίτο πόλο το κόμμα του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia, όπως λέει ο Σάντι.

Από τη μεριά του, ο Βολφάνγκο Πίκολι, της Τeneo Intelligence, θεωρεί ότι μια κυβέρνηση υπό τη Λέγκα θα είναι πιθανότατα πιο σταθερή και συνεπής σε σχέση με τον σημερινό συνασπισμό, με μεγάλη έμφαση στη μετανάστευση, τα ζητήματα νόμου και τάξης και τους χαμηλότερους φόρους.

«Ο ευρωσκεπτικισμός θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας κυβέρνησης. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Σαλβίνι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το ευρώ, η στάση της Λέγκα έναντι του ευρώ και της ΕΕ θα παραμείνει διφορούμενη και αντιφατική, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες », προσθέτει ο ίδιος.

Για τις δημοσιονομικές δαπάνες αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία . μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Λέγκα θα ήταν σίγουρα υπέρ των μεγαλύτερων δαπανών και αναμένονται μεγαλύτερες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.