Ευρώπη

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους χώρους εργασίας

  • newsroom


Tο πράσινο πάσο θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες

Υποχρεωτικό θα είναι στην Ιταλία το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλους τους χώρους εργασίας, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι.

Όπως ανακοινώθηκε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι απαραίτητο τόσο στη δημόσια διοίκηση, όσο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Παράλληλα, το μέτρο θα ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Μοναδική εναλλακτική στην απόκτηση του «πράσινου πάσου» (δύο εβδομάδες μετά από τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού), παραμένει η πραγματοποίηση συνεχών διαγνωστικών τεστ, κάθε 48 ώρες.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός υπουργός Yγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, τόνισε ότι αν, χάρη και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν οδηγήσει σε προβληματική αύξηση των μολύνσεων, τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να μειωθούν κάποιοι περιορισμοί όπως -για παράδειγμα- ό,τι αφορά στη χωρητικότητα θεάτρων και κινηματογράφων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δημόσιας διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, δήλωσε ότι «το μέτρο αυτό αφορά 23 εκατ. πολίτες» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι το πράσινο πάσο θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, διότι δίδεται η ευκαιρία σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, να εμβολιαστούν».

Παράλληλα, ο Μπρουνέτα πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί, τώρα που θα μπούμε στο φθινόπωρο και θα μειωθεί η θερμοκρασία, να μην ευνοηθεί η κυκλοφορία νέων μεταλλάξεων του ιού».

Η δε Ιταλίδα υπουργός περιφερειακών θεμάτων, Μαρία Στέλα Τζελμίνι, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Ντράγκι θέλει να πείσει και όχι να εξαναγκάσει τους πολίτες να εμβολιαστούν» και ανήγγειλε την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας πληροφόρησης σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τη χρησιμότητά τους. Κάτι που ζήτησαν με έμφαση οι περιφερειάρχες της χώρας.

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, για να μην προκύψει περαιτέρω πόλωση ανάμεσα σε όποιον τον στηρίζει και στη μειοψηφία που δεν έχει εμβολιαστεί», υπογράμμισε, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία AUKUS: Το κέντρο του κόσμου μετατοπίστηκε (στον Ειρηνικό) – Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες και το μεγάλο δίλημμα της ΕΕ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στελέχη ασκούσαν πιέσεις για να ανέβει θέσεις η Κίνα το 2017

Dieselgate: Πρώην αξιωματούχοι της Volkswagen σε δίκη στη Γερμανία