Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ιταλία ανέρχεται σε 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με 727 στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται αναλυτικά στο εθνικό «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όμως, τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνουν ότι μέχρι τώρα ξοδεύτηκαν μόλις 23 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 12% των συνολικών πόρων που έχουν τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης της Ρώμης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τον Τύπο, αν αφαιρέσει κανείς μέτρα τα οποία δεν εξαρτώνται απευθείας από το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά είχαν ήδη αρχίσει να χρηματοδοτούνται, στην πραγματικότητα ξοδεύτηκε μόνον το 6% των ευρωπαϊκών πόρων.

Ουσιαστικά σήμανε συναγερμός. Από τη μία, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μέσω του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο, έκανε γνωστό ότι «κάποια έργα μέχρι τον Ιούνιο του 2026 δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν».

«Είναι βέβαιο αυτό, με μαθηματική ακρίβεια, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα», πρόσθεσε ο υπουργός. Υπάρχει θέμα, δηλαδή, στην πραγματοποίηση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Πρόταση «αναθεώρησης» του εθνικού σχεδίου

Τον συντονισμό των αναγκαίων παρεμβάσεων ανέλαβε η ίδια η κυβέρνηση Μελόνι, αφαιρώντας μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Οικονομικών.

Και μετά τη συγκεκριμένη έκθεση η κυβέρνηση της Ρώμης «πέρασε» μέτρο, βάσει του οποίου το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW