Ο μεγάλος άγνωστος των ιταλικών εκλογών ήταν -και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι- ο εκλογικός νόμος που «υπόσχεται» μια μακρά νύχτα αγωνίας για το πώς θα κατανεμηθούν τελικά οι έδρες και, άρα, πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση.

Αν και ο νόμος έχει αλλάξει και ο αριθμός των εδρών στη Βουλή και τη Γερουσία έχει μειωθεί, και σε αυτή την αναμέτρηση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εκπλήξεις. Είναι, λοιπόν, πιθανόν να γίνει η Τζόρτζια Μελόνι πρωθυπουργός ακόμη και αν δεν κερδίσει σε ψήφους; Η πιθανότητα είναι μικρή αλλά όχι ανύπαρκτη.

Από το 2018 έγιναν δύο σημαντικές αλλαγές, η μείωση του αριθμού των εδρών σε Βουλή και Γερουσία και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι έδρες στο Κοινοβούλιο μειώθηκαν από 630 σε 400 και στη Γερουσία από 315 σε 200.

Βάσει του νόμου περίπου το 37% των βουλευτών στη Γερουσία και στο Κοινοβούλιο εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές και οι υπόλοιποι με απλή αναλογική, αρκεί το κόμμα να έχει ξεπεράσει το 3%. Λίγες έδρες εξαρτώνται από τους Ιταλούς του εξωτερικού.

Το Politico τονίζει ότι απαιτούνται τα δύο τρίτα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δηλαδή 267 και 134 έδρες αντίστοιχα.

Η αλλαγή του νόμου, από την άλλη πλευρά, οδήγησε τα κόμματα σε αναζήτηση συμμαχιών και κοινής καθόδου. Ενώ, όμως, η Δεξιά κατεβαίνει σε συνασπισμό που είναι στα πρόθυρα της εξουσίας, η Κεντροαριστερά δεν κατάφερε να βρει κοινό έδαφος.

Έχουμε, από τη μία πλευρά, τα Αδέλφια της Ιταλίας, της Μελόνι, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένα συνασπισμό που οι δημοσκοπήσεις -ως τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και σταμάτησαν αν δημοσιεύονται- έδιναν στο 44% με 47%, με τα Αδέλφια να προηγούνται σαφώς των άλλων δύο.

Αντιθέτως το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρια κατέβηκαν αυτόνομα, με το Δημοκρατικό Κόμμα να έχει πάντως στο πλευρό του μικρότερα κεντρώα, φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Διαβάστε ακόμα: 

Η Ευρώπη σε κρίση: Η οικονομία «βουλιάζει», το επίπεδο ζωής επιδεινώνεται  

Κρις Θεοφιλίδης: Περισσότερα ελληνικά λιμάνια στο πρόγραμμα της Celestyal Cruises

Η Ελλάδα «χτυπάει» κορυφή στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας (γράφημα)