Μείωση 10% είδαν στις περιουσίες τους οι πλούσιοι το 2022, καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους επλήγησαν από την άνοδο των επιτοκίων, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Knight Frank, για τη φετινή χρονιά επικρατεί αισιοδοξία.

Όπως αναφέρει η μελέτη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι «πολύ πλούσιοι» άνθρωποι -δηλαδή εκείνοι που έχουν τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της κύριας κατοικίας τους- είδαν τη συνολική περιουσία τους να μειώνεται κατά 10% ή 10,1 τρισ. δολάρια.

«Κατά την περσινή χρονιά, η ουκρανική κρίση τροφοδότησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και διόγκωσε τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, το 2022 καταγράφηκε μία από τις απότομες ανόδους επιτοκίων στην ιστορία», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής της Knight Frank, Λίαμ Μπέιλι.

Αν και 4 στους 10 βαθύπλουτους είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2022, «η συντριπτική τάση ήταν αρνητική», κάτι που «δεν αποτελεί έκπληξη», δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων, στην οποία προχώρησαν πολλές κεντρικές τράπεζας για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, πλήττει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ευρώπη, όπου οι μεγάλες περιουσίες μειώθηκαν κατά 17%. Ακολουθεί η Αυστραλασία (-11%), η Αμερική (-10%), η Ασία (-7%) και η Αφρική (-5%).

Μολονότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία», το 2023 «το κλίμα στην αγορά θα αλλάξει γρήγορα» χάρη στις «πολύ πραγματικές ευκαιρίες που αναδύονται στην παγκόσμια αγορά ακινήτων», εκτιμά ο Λίαμ Μπέιλι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank, επτά στους δέκα (69%) εύπορους επενδυτές αναμένουν ότι το χαρτοφυλάκιό τους φέτος θα αυξηθεί.

Διαβάστε ακόμη

Ideal Holdings: Με ανοικτά «ραντάρ» για νέες εξαγορές – Αύξηση μεγεθών και το 2023

Saudi Aramco: Εξετάζει επένδυση σε μονάδα LNG εκτός Σαουδικής Αραβίας λόγω της αυξημένης ζήτησης

Οσα συμβαίνουν μέσα στο Noma – Δοκιμάζουμε όλα τα πιάτα του τελευταίου μενού του πιο πολυσυζητημένου εστιατορίου στον κόσμο