Ευρώπη

Κομισιόν: Εκτιμά ότι θα ανοσοποιήσει το σύνολο του πληθυσμού ως τα τέλη Σεπτεμβρίου

  • newsroom


Η Κομισιόν αναμένει πάνω από ένα 1 δισ. εμβόλια - Ποιες εταιρείες θα προμηθεύσουν την Ένωση με τη μερίδα του λέοντος

H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι η ΕΕ εκτιμά ότι θα έχει αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιήσει το σύνολο του πληθυσμού -που πληροί τα σχετικά κριτήρια- των 450 εκατ. κατοίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμενα, η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το πρώτο τρίμηνο έλαβε 106 εκατ. εμβόλια.

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.

Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Οι αριθμοί συμβαδίζουν με τις δημόσιες δεσμεύσεις και τις προηγούμενες ανακοινώσεις, αλλά περιλαμβάνουν επίσης αδημοσίευτους έως τώρα στόχους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ΕΕ έχει πει επίσης ότι σχεδιάζει να διαμοιράσει φέτος τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις σε φτωχότερες χώρες εκτός του μπλοκ.

Μερίδα του λέοντος

Η Pfizer και η BioNTech αντιστοιχούν σε πάνω από τις μισές προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους και σχεδόν στο 40% των συνολικών παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που τις καθιστά μακράν τον βασικότερο προμηθευτή της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το έγγραφο δείχνει επίσης ότι οι δυο εταιρίες θα παραδώσουν 200 εκατ. δόσεις την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, φέροντας σχεδόν εις πέρας τη δέσμευσή τους για προμήθεια 600 εκατ. εμβολίων βάσει δύο αρχικών συμβολαίων με την ΕΕ.

Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να παραδώσουν ακόμα περίπου 200 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από ένα τρίτο συμβόλαιο για έως 1,8 δισεκ. δόσεις που υπέγραψε η ΕΕ μαζί τους τον Μάιο και που έχει διάρκεια έως το 2023. Εκπρόσωπος της Pfizer δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Συνολικά, η ΕΕ αναμένει να λάβει ακόμα 452 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατομμυρίων από την AstraZeneca, παρόλο που της έχει ζητηθεί να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπονται βάσει συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Η εταιρία ανέφερε τον Μάρτιο ότι στόχος είναι να παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και περιορισμών στις εξαγωγές.

Το έγγραφο της ΕΕ βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις της εταιρίας παρά στο αίτημα της ΕΕ να παραδοθούν 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από δικηγόρους της ΕΕ σε δικαστήριο των Βρυξελλών νωρίτερα τον Μάιο, με την απόφαση των δικαστών να αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί η πανδημία μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευκαιρία για την ελληνική ένδυση

Ποια εμβόλια πιστεύεται ότι φέρνουν πιο γρήγορα την έξοδο από την πανδημία

Bitcoin: Επάνοδος ύστερα από νέο tweet του Έλον Μασκ – «Άγγιξε» τα 40.000 δολ.