Με εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμου να έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό, η πανδημία θα πρέπει να αρχίσει να σταματά σε σημεία που πλησιάζουν την ανοσία αγέλης. Αλλά αυτό δε συμβαίνει παντού.

Αντιθέτως, υπάρχουν δύο ξεχωριστά μονοπάτια: σε χώρες όπως το Ισραήλ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί ενώ σε άλλα μέρη όπως οι Σεϋχέλλες οι οποίες έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους, αυξάνονται, φτάνοντας και νέα ρεκόρ. 

Ενας λόγος θα μπορούσε να είναι η χρήση διαφορετικών εμβολίων. Οι ενδείξεις υποδεικνύουν πως τα εμβόλια που χρησιμοποιούν τη νέα μέθοδο mRNA όπως αυτά της Moderna και της Pfizer BioNTech είναι πιο καλά στο να σταματούν τη μόλυνση ή την εξάπλωση του ιού. Αλλα εμβόλια, αν και σταματούν την σημαντική νόσηση και τον θάνατο από τον Covid δεν φαίνεται πως είναι τόσο καλά στο να σταματούν την εξάπλωσή του.

Οι μελέτες εκατομμυρίων πολιτών στο Ισραήλ που έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δείχνουν πως τα εμβόλια mRNA προλαμβάνουν το 90% των ασυμπτωματικών μολύνσεων, κάτι σημαντικότατο σύμφωνα με την Ρέινα ΜακΙντάιρ, επιδημιολόγο στο University of New South Wales του Σίδνεϊ στη δημιουργία ανοσίας αγέλης, η οποία λαμβάνει χώρα όταν ο ιός δεν βρίσκει οργανισμούς για να προσβάλλει.

Το είδος του εμβολίου που θα μπορέσει να αποκτήσει κάθε χώρα μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για το πώς και πότε θα ανοίξουν οι οικονομίες τους. Oι διαφορές στις αποδοτικότητες των εμβολίων οδηγούν ήδη σε “προτιμήσεις” σε χώρες όπου υπάρχει πλειάδα εμβολίων προς επιλογή. Στις Φιλιππίνες τα κέντρα εμβολιασμού δεν αναφέρουν ποια εμβόλια παρέχουν, αφού υπήρξε μαζική εισροή ατόμων που ήθελαν να εμβολιαστούν με αυτό της Pfizer. 

Χωρίς μάσκες

Στις ΗΠΑ, περίπου το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, η πλειονότητα με εμβόλια mRNA και τα ημερήσια κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 85% τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Το CDC ανέφερε αυτό το μήνα πως όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να συναθροίζονται χωρίς μάσκες ή μετρά κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Μια παρόμοια κατάσταση ισχύει και στο Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει πλήρως το 60% του πληθυσμού του με το εμβόλιo Pfizer BioNTech και έχει αρχίσει να μειώνει τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας με τα κρούσματα να βρίσκονται στα 50 ανά ημέρα σε σχέση με τα 8.000 ημερησίως στις αρχές του έτους. Το Κατάρ και η Μάλτα έχουν επίσης επιδείξει μείωση στα κρούσματα έχοντας εμβολιάσει μόλις το 30% του πληθυσμού τους με mRNA εμβόλια.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων εμβολίων mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά ευρέως. Tα παρόντα mRNA εμβόλια χρειάζονται βαθειά κατάψυξη, κάτι που τα κάνει δυσκολότερο να μεταφερθούν σε χώρες χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Γι αυτό και οι περισσότερες χώρες βασίζονται περισσότερο σε κλασσικά εμβόλια όπως της AstraZeneca ή των Sinopharm και Sinovac.  Η πρώτη υπέδειξε την επιτυχία στην εμβολιαστική καμπάνια της Βρετανίας, αν και τα αποτελέσματα εμπεριέχουν εμβόλια των Pfizer ΒioNTech mRNA. Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 65% μετά από την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των πολιτών στα ίδια νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 50%.

Στις Σεϋχέλλες, το 65% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca και Sinopharm, αλλά έχει υπάρξει αύξηση των εβδομαδιαίων κρουσμάτων, με το 37% των ασθενών να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Εκ των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, το 60% είχε λάβει εμβόλιο Sinopharm. 

Στη Χιλή, η αύξηση των εμβολιασμών μέσω των εμβολίων Sinovac δεν έχει αποτρέψει τον διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, αν και το 30% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. 

Παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις το εμβόλιο αποτελεί μόνο έναν παράγοντα. Οι αποτυχίες των αρχών στη θέσπιση μέτρων περιορισμού έχουν αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του εγχειρήματος, όπως και η έλλειψη τεστ και διαγνωστικών ή υγειονομικών κέντρων, αλλά και η διαφορά των διαφορετικών στελεχών του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Χιλή, σύμφωνα με τον CEO της Sinovac οφείλεται στο ότι η χώρα δίνει προτεραιότητα στους γηραιότερους. 

Σαντιάγκο, Χιλή

Αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο είναι πως όλα τα εμβόλια βοηθούν στην αποφυγή εισαγωγής σε νοσοκομεία ή του θανάτου των ασθενών. Αυτό προφανώς και αποτελεί καλό νέο για τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας. Τα περισσότερα νέα κρούσματα στις Σεϋχέλλες έχουν μέτρια συμπτώματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας.

Η τεχνολογία του εμβολιασμού, πάντως, έχει κάνει άλματα. Αρκετές φαρμακευτικές, για παράδειγμα, δημιουργούν ένα σπρέι για τη μύτη το οποία θα σταματάει τον κορωνοϊό πριν αυτός “γραπωθεί” στο αναπνευστικό. Σύμφωνα με την Ελεν Πετούσις-Χάρις, του University of Auckland, τα σούπερ-εμβόλια αυτά ξεπερνούν τις προσδοκίες και υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο ακόμη και μετά την πανδημία. 

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πανδημία το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Alpha Bank: Πάνω από €23 δισ. οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων το διάστημα 2017-2022

Τουρκία: Ο Ερντογάν καρατόμησε αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας