Την πρόταση της ΕΕ για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τα «δημοψηφίσματα» για την ενσωμάτωση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν αναγνωρίζει αυτά τα δημοψηφίσματα και ότι τα θεωρεί περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας.

Το νέο πακέτο κυρώσεων αποτελεί μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση, στις πυρηνικές απειλές της προς τη Δύση και στα ψευδή δημοψηφίσματα που διεξήγαγε σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Προτείνουμε ένα νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα, ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το τίμημα αυτής της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι χώρες της G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Επίσης, υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Το πακέτο δεσμευτικών κυρώσεων που εισηγείται η Κομισιόν περιλαμβάνει:

  • Νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, που θα στερήσουν 7 δισ. ευρώ από τη ρωσική οικονομία
  • Περαιτέρω απαγορεύσεις για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία, όπως βασικά είδη τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τον στρατό (π.χ. είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.ά.)
  • Επιπλέον απαγορεύσεις στην παροχή υπηρεσιών από την ΕΕ στη Ρωσία και απαγόρευση σε Ευρωπαίους πολίτες να κατέχουν θέσεις εξουσίας σε κρατικές ρωσικές εταιρείες
  • Σε ό,τι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, για το οποίο υπάρχει ήδη συμφωνία για απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης, δημιουργείται η νομική βάση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή, όπως συμφωνήθηκε στη G7
  • Δημιουργείται λίστα που θα περιλαμβάνει ιδιώτες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις (π.χ. αγοράζουν προϊόντα από την Ευρώπη, τα διαθέτουν σε τρίτη χώρα και από εκεί τα εξάγουν στη Ρωσία)

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι διευρύνεται η λίστα προσώπων και εταιρικών οντοτήτων, στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις. Στη λίστα περιλαμβάνονται στρατιωτικοί, πολιτικοί, ολιγάρχες.

Επίσης, περιλαμβάνονται άνθρωποι που οργάνωσαν τα δημοψηφίσματα και διοικούν περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, αλλά και όσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, ανάμεσα στους οποίους Ρώσοι πολίτες, καθώς και πολίτες άλλων χωρών.

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει «τα ψεύτικα δημοψηφίσματα» που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου και των Αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Ξεκάθαροι πωλητές οι επενδυτές στην Ευρώπη – Τι σήμα έδωσαν οι εκροές κεφαλαίων στο παρελθόν (πίνακες)

Γερμανία: «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η ζημιά στους Nord Stream προκλήθηκε από φυσικά αίτια»

Η ING επικροτεί την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας – Τα επόμενα βήματα στην αγορά ομολόγων