Mε τίτλο «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» η ολλανδική τράπεζα ING χαιρετίζει την κίνηση της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αναγνωρίσει τις δυσμενείς συνθήκες διαπραγμάτευσης στην αγορά ομολόγων και την ανακοίνωση ότι θα προβεί σε αγορές ομολόγων τις επόμενες δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από σήμερα (28/9).

«Σε μια δραματική στροφή πολιτικής, η Τράπεζα της Αγγλίας συνεχίζει τις αγορές ομολόγων. Αυτό παρέχει μια πιθανή πόρτα εξόδου από την απαρχή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και μπορεί να απαιτήσει από την Τράπεζα να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, μια αύξηση των επιτοκίων μεταξύ των συνεδριάσεων παραμένει απίθανη παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την αδυναμία της στερλίνας», εξηγεί η ING.

«Αν αυτό φαίνεται σαν στροφή πολιτικής, είναι επειδή είναι! Όπως έχουμε επαναλάβει κουραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, η ποσοτική σύσφιξη της BoE (σ.σ. QT – μείωση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου ομολόγων (gilts) της κεντρικής τράπεζας) αυξάνει την πίεση στις αγορές στερλίνας. Ωστόσο, η ανακοίνωση της BoE είναι μόνο μια προσωρινή καθυστέρηση της QT και οι πωλήσεις σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις 31 Οκτωβρίου», επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα.

«Κατά την άποψή μας, αυτό είναι απίθανο. Υπάρχει σαφώς μια πτυχή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην απόφαση της BoE, αλλά και μια πτυχή χρηματοδότησης. Η BoE πιθανότατα δεν θα το πει ρητά, αλλά ο μίνι-προϋπολογισμός έχει προσθέσει 62 δισ. στερλίνες για την έκδοση εντόκων γραμματίων αυτό το οικονομικό έτος, και η BoE αυξάνοντας το απόθεμα εντόκων γραμματίων της προχωράει πολύ προς την κατεύθυνση της ανακούφισης της ανησυχίας των αγορών εντόκων γραμματίων για τη χρηματοδότηση. Μόλις επανεκκινήσει το QT, αυτοί οι φόβοι θα επανέλθουν. Θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ καλύτερο αν η BoE δεσμευόταν να αγοράσει ομόλογα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις δύο εβδομάδες που ανακοινώθηκαν και να αναστείλει την QT για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», συμπεραίνει η ING.

Τι ακολουθεί λοιπόν για τις αγορές ομολόγων στο ΗΒ

«Περιμένουμε με αγωνία περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος της παρέμβασης της BoE. Πιστεύουμε ότι οι αγορές πρέπει και θα διαρκέσουν περισσότερο από τις αρχικές δύο εβδομάδες. Αυτό θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα παρείχε κάλυψη στους επενδυτές για να επιστρέψουν στην αγορά, σπέρνοντας τους σπόρους για το τέλος αυτής της κρίσης», ξεκαθαρίζει η ING.

«Εάν η Τράπεζα δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, κινδυνεύει να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στη λίρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να παραμείνει ο πυρήνας του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα. Η Τράπεζα ανησυχεί ήδη, δεδομένων των δημοσιονομικών σχεδίων της κυβέρνησης και της στενότητας στην αγορά εργασίας», συνεχίζει η ING.

«Οι σκληροπυρηνικές “αρκούδες” της λίρας θα παραμείνουν, καθώς η BoE ανέστειλε το προγραμματισμένο QT, ουσιαστικά παρέχει περιθώριο στην κυβέρνηση να συνεχίσει το επιθετικό δημοσιονομικό της πρόγραμμα. Συνολικά, θα προτιμούσαμε λίγη περισσότερη σταθερότητα της στερλίνας, ωστόσο τόσο το ισχυρό δολάριο όσο και οι αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του βρετανικού χρέους θα σημαίνουν ότι η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο (GBP/USD) θα δυσκολευτεί να συγκρατήσει ράλι προς την περιοχή 1,08/1,09», καταλήγει η ING.

Διαβάστε ακόμη:

Ασφαλιστικές εισφορές: 1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμέτωποι με αυξήσεις (vid)

EBRD: Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος με ρυθμό 5,2%

Μνήμες… 2008 στα κρατικά ομόλογα – Σπάει το «φράγμα» του 5% το ελληνικό 10ετές