Εντός της εβδομάδας αναμένεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη γερμανική κυβέρνηση πακέτο μέτρων βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού,  προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των ζωτικών πόρων για πολίτες και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα θα συζητηθούν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθούν την Τετάρτη στη Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστούν με συνοπτικές διαδικασίες την ίδια ημέρα. Την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα και η βουλή των κρατιδίων (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) θα δώσει το πράσινο φως.

Κι όλα αυτά, την ώρα που και η ίδια η Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έθεσε εαυτόν σε καραντίνα από χθες Κυριακή και για 14 ημέρες, καθώς ήρθε σε επαφή με γιατρό που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Στέφεν Ζάιμπερτ, η κα Μέρκελ (65 ετών) θα συνεχίσει τα καθήκοντά της κανονικά από την οικία της μέχρι να υποβληθεί σε αξιόπιστο τεστ. Οπως είπε μάλιστα, θα υποβληθεί σε επαναλαμβανόμενα τεστ τις επόμενες ημέρες για να είναι σίγουρο ότι δεν έχει προσβληθεί.

Όλα αυτά συνέβησαν μια ημέρα πριν η γερμανική κυβέρνηση υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα ύψους έως και 500 δισ. ευρώ προκειμένου να θωρακίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τις σαρωτικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, που είναι αντικαγκελάριος της Γερμανίας, θα προεδρεύσει στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι και το οποίο θα καταρτίσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι το αργότερο την Τετάρτη.

Ο νέος προϋπολογισμός θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αυξήσει τον δανεισμό στα 150 δισ. ευρώ για το 2020 ενώ θα περιλαμβάνει και αρκετές εκατοντάδες δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να εξασφαλίσουν ρευστότητα εν μέσω του shutdown λόγω του κορωνοϊού.

Το πακέτο αυτό θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε έλλειμμα στον προϋπολογισμό για πρώτη φορά από το 2014, ενώ θα σηματοδοτήσει την πλήρη αντιστροφή της πάγιας πολιτικής του Βερολίνου για δημοσιονομική συγκράτηση.

Μια σειρά από νομοσχέδια μπορεί ακόμα και να επιτρέψουν στη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει το έλλειμμα και πέραν του ορίου των 500 δισ. ευρώ αν το «λουκέτο» της χώρας παραταθεί για μεγαλύτερο διάστημα ή αν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι αναμένεται μέχρι στιγμής.

Μια εκτίμηση από την  Deutsche Bank την περασμένη εβδομάδα αποτύπωσε όλη τη ζοφερή εικόνα που μπορεί να επικρατήσει καθώς προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα μπορεί να υποχωρήσει έως και 25% το β’ τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

«Το γερμανικό σχέδιο αναμένεται να αλλάξει το παιχνίδι» αναφέρει ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.

«Τα μέτρα της (γερμανικής) κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν θέσει την οικονομία της σε κώμα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. 

«Με ένα δημοσιονομικό big bang, η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει το δικό της “ό,τι χρειαστεί” για να κρατήσει ζωντανό τον “ασθενή”», προσθέτει ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση διέταξε όλες τις μη ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις να κλείσουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Μεγάλες βιομηχανίες όπως η Volkswagen και η BMW  έκλεισαν τα εργοστάσιά τους. Χθες, η κα Μέρκελ επέκτεινε τα περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας για παράδειγμα τη συνάθροιση πέραν το δύο ατόμων ή και οικογενειών.

Μέχρι και σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Γερμανία είχε 24.873 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 94 θανάτους.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία θα ξεπεράσει αυτή την κατάσταση και θα προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να δανειστούμε ένα πολύ μεγάλο επιπλέον ποσό και να ζητήσουμε από το κοινοβούλιο να το επιτρέψει αυτό, ώστε να έχουμε όλη τη δύναμη που χρειαζόμαστε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Αξιωματούχος, στενός συνεργάτης του Σολτς, δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα δημιουργήσει ένα κεφάλαιο ύψους 150 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να αποκτήσει μετοχές γερμανικών εταιρειών που χρειάζονται νέο κεφάλαιο.

Επίσης η κυβέρνηση θα εκδώσει εγγυήσεις για τη στήριξη τραπεζικών δανείων ύψους 400 δισ. ευρώ για εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το ταμείο θα βασίζεται στο « Sofin», ένα όχημα που δημιουργήθηκε για τη διάσωση τραπεζών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα της γερμανικής κυβέρνησης να δανείζεται διέπεται από αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, η χώρα μπορεί να δανειστεί μόνο όσο είναι το 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε κανονικές περιόδους. Οι κανόνες μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου..

Στην πράξη, όμως, οι γερμανικές κυβερνήσεις επιτύγχαναν πλεόνασμα του προϋπολογισμού κάθε χρόνο από το 2014 και μετά. Οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι χαιρετίζουν την απόφαση να εξαλειφθούν όλοι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων και του κινδύνου να υποστεί ζωτική ζημιά η βιομηχανία της Γερμανίας, ακόμη και με μια σύντομη κάμψη.

Τι προβλέπεται για ενοίκια και δάνεια επιχειρήσεων, επιδόματα, εισφορές εργαζομένων

Στο μεταξύ, στους νόμους προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι από την 1η Απριλίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται η καταγγελία της μίσθωσης ακινήτων σε περίπτωση που ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Προκειμένου να αποφευχθούν πτωχεύσεις, θα ισχύει μια ρύθμιση αναβολής για δανειακές συμβάσεις που δεν θα εξυπηρετούνται. Εκτός αυτού δεν θα ζητούνται δικαιολογητικά για την παροχή επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα επικρατεί η κρίση του κορωνοϊού.

Μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να παίρνουν δάνεια και επιδόματα, τα οποία δεν χρειάζεται να τα επιστρέψουν.

Για να αποφευχθούν απολύσεις προσωπικού οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται πιο εύκολα καθεστώς «εργασίας μειωμένου ωραρίου» έτσι ώστε να πληρώνεται μέρος του μισθού και των ασφαλιστικών από το κράτος. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα κάνει χρήση αυτής της ρύθμισης θα κυμανθεί στα 2,35 εκατομ. άτομα. Τουλάχιστον 3 δις ευρώ θα διατεθούν  για τα νοσοκομεία.

Έλλειμα €156 δισ. στον προϋπολογισμό

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα διατεθούν 122,8 δια. ευρώ.

Δεδομένου ότι οι απώλειες από τις φοροεισφορές θα ανέλθουν φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στα 33,5 δισ. ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός 2020 θα σημειώσει συνολικό έλλειμμα ύψους 156,3 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι ο μέχρι στιγμή ισχύων ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 328, 5 δισ. ευρώ. Κεντρικός μηχανισμός στήριξης της οικονομίας θα είναι όμως το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας ύψους 600 δισ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων, τη διατήρηση της ρευστότητας όπως και την αγορά μετοχών επιχειρήσεων από το κράτος.

Το συνολικό πακέτου νόμων θα παρουσιαστεί το μεσημέρι.