Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού την Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από τις πράξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επανέλαβε η πρόεδρος τη ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα βασικά επιτόκια δανεισμού για πέμπτη συνεχή φορά, η πρόεδρος Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά «Η ΕΚΤ είναι μεν ανεξάρτητη (σ.σ βάσει των Συνθηκών της ΕΕ), ωστόσο είμαστε εξαρτημένοι από τα δεδομένα και τους αριθμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, μια πολύ μεγάλη οικονομία, ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Συνεπώς εξετάζουμε όλα αυτά τα δεδομένα».

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο Λαγκάρντ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη, ωστόσο η Φρανκφούρτη αναμένει σταδιακή ανάκαμψη, παρά τα όποια προβλήματα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ήτοι της Γερμανίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ οι εξαγωγές θα αυξηθούν το επόμενο τρίμηνο και δεν διαφαίνεται σημάδια για μικρότερη ανάπτυξη, πόσω μάλλον για ύφεση, στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με το γενικότερο φαινόμενο του πληθωρισμού που θα λάβει υπόψη η ΕΚΤ για να μειώσει σε εύθετο χρόνο τα επιτόκια δανεισμού, η πρόεδρος Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη. «Γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Είναι στο 4% τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο εγχώριος πληθωρισμός περιλαμβάνει επίσης πολλές υπηρεσίες που βρίσκονται είναι στο 4,5% {…} ωστόσο δεν θα περιμένουμε να επιστρέψουν όλοι οι δείκτες στο 2% για να λάβουμε τις αποφάσεις (σ.σ για τη μείωση των επιτοκίων) που θα είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%. Επομένως, είναι αναπόφευκτο ότι σε ορισμένους τομείς, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από το 2%. Και γνωρίζω μία ή και δύο κυβερνήσεις (σ.σ της Ευρωζώνης) που ενδιαφέρονται για αυτήν την ισορροπία κινδύνου σχετικά με τον πληθωρισμό, αλλά πάντα μένουμε μακριά από αυτές τις απαιτήσεις» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη 

Παπαθανάσης: Αίτημα για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης 2,3 δισ. ευρώ

Χίλντερμπραντ (BlackRock): Η Ελλάδα πέτυχε την πιο εκπληκτική ιστορία μακροοικονομικής επανόδου

Βαθιά υποτιμημένες οι τράπεζες παγκοσμίως – Πώς ο ελληνικός κλάδος μπορεί να «πιάσει» υψηλότερες αποτιμήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ