Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων να υποδεικνύουν επικείμενο κύκλο χαλάρωσης.

«Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία τον Απρίλιο, αλλά ακόμα περισσότερα τον Ιούνιο», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, περιορίζοντας τις εικασίες για τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δεν αναμένεται καμία αλλαγή στα επιτόκια, ωστόσο η Λαγκάρντ θα κληθεί να διευκρινίσει τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει οι ρυθμιστές όσον αφορά τον πληθωρισμό και τις προοπτικές των επιτοκίων, υποδεικνύοντας τις πιθανές αποφάσεις του Ιουνίου.

Από τη συνεδρίαση του Μαρτίου και ύστερα, τα στοιχεία έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς για την επικείμενη έναρξη ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι λένε traders και αναλυτές

Οι έμποροι περιόρισαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προβλέψεις, με τις αγορές να στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις σημερινές δηλώσεις της προέδρου.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούσαν χθες μείωση επιτοκίων 79 μονάδων βάσης για  φέτος, έναντι 86 μονάδων βάσης στο κλείσιμο της Τρίτης. Η πιθανότητα μιας πρώτης κίνησης κατά 0,25% τον Ιούνιο μειώθηκε σε περίπου 80%, αφού είχε τιμολογηθεί πλήρως την περασμένη εβδομάδα.

Οι κινήσεις, οι οποίες ακολούθησαν στοιχεία που έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αύξησαν το διακύβευμα για την επικείμενη απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά, αλλά να δώσουν το σήμα ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν τη χαλάρωση τους επόμενους μήνες.

«Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί σημαντικό ορόσημο για τον καθορισμό των προσδοκιών», δήλωσε ο Ζαν Φέλιξ Γκλέκλερ, ανώτερος ειδικός σε θέματα επενδύσεων στην Insight Investment. «Καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζει το έδαφος για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, οι αγορές θα αναζητήσουν τυχόν υποδείξεις σχετικά με τον ρυθμό των μειώσεων και την πιθανή ζώνη μείωσης».

Οι προσδοκίες των αναλυτών υποδεικνύουν επίσης μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, αναμένοντας σαφή επικοινωνία από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να έχουν σχεδόν συμφωνήσει ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας που θα αρχίσει να μειώνει τον περιορισμό της πολιτικής. Ο ρυθμός χαλάρωσης από εκεί και μετά είναι λιγότερο σαφής, με τη Λαγκάρντ να επιμένει ότι θα καθοδηγείται αυστηρά από τις οικονομικές επιδόσεις – και άλλους να είναι ήδη απασχολημένοι με τη χάραξη της πορείας που εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχουν τα επιτόκια, σχολιάζει το Bloomberg.

Mετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, οι traders εγκατέλειψαν  τα στοιχήματα για περισσότερες από δύο κινήσεις κατά 0,25% φέτος, προκαλώντας πτώση στα ομόλογα του Δημοσίου. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα δέχθηκαν επίσης πλήγμα, με τους διετείς γερμανικούς τίτλους (είναι από τα πιο ευαίσθητα στο υψηλότερο κόστος δανεισμού ομόλογα)  να ηγούνται της πτώσης , με απόδοση υψηλότερη κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,96%.

«Προτιμούμε να κρατάμε τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων για τον ίδιο λόγο που η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει τις περικοπές πριν από τη Fed», δήλωσε ο Τζέισον Ντέιβις, διαχειριστής χαρτοφυλακίου παγκόσμιων επιτοκίων στην J.P. Morgan Asset Management. «Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός βρίσκεται πιο ξεκάθαρα σε πτωτική τάση, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη είναι πολύ πιο αδύναμη και η αγορά εργασίας πιο χαλαρή».

«Δεδομένων των γενικά ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών για ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει περισσότερα στοιχεία όσον αφορά την πιθανή μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου μετά τη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε η οικονομολόγος της BMO Economics, Τζένιφερ Λι, σύμφωνα με το πρακτορείο Εuronews.

Ο στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της ING, Φραντσέσκο Πέζολε, σημείωσε πως «το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για νομισματική χαλάρωση φέτος».

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

Το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στο υψηλό ρεκόρ του 4% κατά τη σημερινή συνεδρίαση, απαντούν σχεδόν ομόφωνα οικονομολόγοι του Bloomberg σε δημοσκόπηση. Μόλις ένας από τους [62] ερωτηθέντες προβλέπει μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

«Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι τα επιτόκια είναι πολύ πιθανό να μειωθούν τον Ιούνιο και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό το έχουν ενισχύσει αυτό», δήλωσε ο Ουλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της DekaBank. «Μετά τον Ιούνιο, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού συνηγορούν υπέρ της επιφυλακτικότητας και η Λαγκάρντ μπορεί να συγκρατήσει τη διάθεση για νέες μειώσεις».

«Με την αύξηση των μισθών να περιορίζεται, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων να είναι υπό έλεγχο και τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταδιακά, η ΕΚΤ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Αλλά δεδομένου ότι η αξιοπιστία της θα πληγεί σοβαρά αν ξαναβρεθεί μπροστά σε μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού, είναι κατανοητό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι προσεκτικό», αναφέρει από την πλευρά του ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για την Ευρώπη.

Με τη νομισματική χαλάρωση να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη γειτονική Ελβετία, η συζήτηση στην ευρωζώνη των 20  έχει στραφεί στο πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, τάσσονται υπέρ μιας νέας μείωσης τον Ιούλιο, ενώ άλλοι προτιμούν να κάνουν παύση – τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, τον Σεπτέμβριο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει να κινηθεί εν μέσω ενός επίμονου πληθωρισμού και μια ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό κάνει τους αξιωματούχους επιφυλακτικούς ως προς την πρόωρη χαλάρωση και αυξάνει την προοπτική να κινηθεί πρώτη η ΕΚΤ. Αν και δεν αποτελεί ζήτημα από μόνο του, η παρατεταμένη απόκλιση θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές συναλλάγματος και να μετατοπίσει εκ νέου τις τιμές καταναλωτή.

Η μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Μάρτιο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,4%. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν έντονα την προοπτική μιας πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Όπως ανέφερε σε ανάλυσή της η Banca IMI, η συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού δεν επιβραδύνθηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών θα μειωθεί στο 2% ή ακόμη και κάτω από αυτό το καλοκαίρι – ακόμη και όταν οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ βλέπουν ότι αυτό θα συμβεί μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Η άνοδος των τιμών των υπηρεσιών, ωστόσο, είναι αυτό που οι οικονομολόγοι της Allianz αποκάλεσαν «η μύγα στο γάλα για την ΕΚΤ». Πράγματι, αυξάνονται με ρυθμό 4%, ενώ και το κόστος εργασίας εξελίσσεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν τους ιστορικούς μέσους όρους, ακόμη και μετά τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των μισθών με διαπραγμάτευση στα τέλη του 2023.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία του μπλοκ φλερτάρει με την ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ η ΕΚΤ προβλέπει μια σταδιακή, καθοδηγούμενη από την κατανάλωση ανάκαμψη και ίχνη ανάπτυξης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ακόμη και στη Γερμανία -που σήμερα είναι η οικονομία με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην περιοχή-, μια πρόσφατη έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό έφερε στο φως την κατακόρυφη πτώση της εταιρικής ζήτησης.

Η ABN Amro υποστηρίζει ότι ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε καλό δρόμο, αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί σε γενικές γραμμές στο 2% έως τα μέσα του έτους.

Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση της αύξησης των μισθών, αυτό διευκολύνει την ΕΚΤ όσον αφορά την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Eric Sturdza Investments, Έρικ Βανράες, «η ΕΚΤ δεν μπορεί να περιμένει τη Fed» κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη για αυξημένη πιθανότητα πρώτης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Ο χρόνος εξαντλείται για την Ευρωζώνη αφού η ανάπτυξή της δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή των ΗΠΑ και ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», συμπλήρωσε.

Το Market News (MNI) διατύπωσε διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι εφόσον οι αγορές έχουν ήδη λάβει υπόψη τις ενδείξεις της ΕΚΤ για τον Ιούνιο και δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στα δεδομένα από τον Μάρτιο, δεν υπάρχει λόγος να αναπροσαρμόσουν το τρέχον αφήγημά τους.

Η εξάρτηση από τα δεδομένα και η προσέγγιση «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» είναι πιθανό να πρωταγωνιστήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα ορισμένων, όπως η Bank of America, έναντι της πρόωρης ανακοίνωσης μειώσεων των επιτοκίων.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να σηματοδοτήσει κάτι μέσω γραπτής δήλωσης», υποστήριξε ο οικονομολόγος της τράπεζας, Ρούμπεν Σεγκούρα-Καγιουέλα.

«Οι προσδοκίες έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλές ενδείξεις σχετικά με την πιθανή ταχύτητα και τον τελικό προορισμό του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Αναμένουμε πως η Λαγκάρντ θα είναι σαφής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και θα αναφέρει ότι, αφού δεν είναι τόσο σίγουρη για την μείωση των επιτοκίων, χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να προχωρήσει σε λήψη σχετικών αποφάσεων», ανέφερε σε σημείωμά της η Bank of America.

Διαβάστε ακόμη

Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Τα ευρωσελέμπριτις, η Ελεονώρα, ο Χαρούλης και ο Αργυρός (δεν βλέπω κανέναν), το σοβαρό ΠΑΣΟΚ και η «Μεγάλη Βρεττανία», ο Ιβάν, ο Στέγγος και το… απροσδιόριστο

«Πετράκης»: Άλλαξε χέρια ένα κέντρο της αγοράς υποδημάτων στην Αθήνα

Για όλες τις υπόλοιπεςειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ