Την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η Φρανκφούρτη «χαιρετίζει τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής και εκτιμά ειλικρινά την προσπάθεια της Κομισιόν να καταλήξει σε συμβιβασμό με τα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με την πρόεδρο Λαγκάρντ, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη για τον τρόπο μείωσης του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων, ωστόσο η ΕΚΤ εντοπίζει τρία πολύ σημαντικά σημεία στις προτάσεις της Κομισιόν.

Πρώτον, οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνουν την ευκαιρία τα κράτη – μέλη να συντάξουν τα ίδια τα σχέδια απομείωσης χρέους και ελλειμμάτων, κάτι που θα σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν αισθητά μεγαλύτερο εθνικό και όχι ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Δεύτερον, οι προτάσεις εστιάζουν μεν στα υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά έχουν και μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που στοχεύει επίσης στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Τρίτον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται στα κράτη – μέλη που δεν εφαρμόζουν τα σχέδια που έχουν καταρτίσει τα ίδια, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, σημαίνει ότι υπάρχει πλέον και ένα συγκεκριμένο, αυστηρό, πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επενδύσεις.

«Χαμηλότερο δημόσιο χρέος, μεσοπρόθεσμη προοπτική για επενδύσεις και επιβολή των σχεδίων. Αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ως μέρος της διαδικασίας (σ.σ για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ), και όπως ζητήθηκε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει γνωμοδότηση για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος της συνολικής διαδικασίας των συζητήσεων και θα τονίσω ότι είναι σημαντικό για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για τη νομισματική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο. Είμαστε χωρίς πλαίσιο γιατί έχουν ενεργοποιηθεί οι ρήτρες διαφυγής. Και είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα πλαίσιο που θα μελετηθεί και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, το οποίο προφανώς θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ντόναχιου: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ισχυρές

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, σταθερός και με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, και ο λόγος για αυτό είναι ότι υπάρχουν πλέον ισχυροί κανόνες και ισχυρή εποπτεία που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας. «Το έργο που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια όσον αφορά τη ρύθμιση και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος αποδείχθηκε τόσο πολύτιμο τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο – Στο 0,3% για την EE (γραφήματα)

Βρετανία: Αντιμοναρχική διαδήλωση την ημέρα στέψης του Καρόλου Γ’

«Ξεθωριάζουν» οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη… αλλά ο πληθωρισμός επιμένει (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ