Ευρώπη

Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε δύο «δεκανίκια»

  • newsroom


Μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα δεν πρέπει να αποσυρθούν προτού η οικονομία ανακάμψει πλήρως

Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, ανέφερε σήμερα (14/4/2021) η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν προτού η οικονομία ανακάμψει πλήρως.

«Φανταστείτε έναν ασθενή, ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει. Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες –δηλαδή είτε τη νομισματική, είτε τη δημοσιονομική βοήθεια– πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής, ο δείκτης της οποίας είχε υποχωρήσει, επηρέασαν αρνητικά την αγορά ομολόγων στην ευρωζώνη, τα οποία αντέδρασαν με άνοδο των αποδόσεων

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,1983 δολ., από 1,1948 δολ. που βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολ..

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Η απάντηση στην έλλειψη τσιπ υπάρχει στην πολεμική βιομηχανία

Ετσι θα είναι η νέα ξενοδοχειακή άφιξη πολλών… αστέρων από τον Ιούλιο στην Ομόνοια

LAMDA Development: Στα 36,9 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2020 – Οι εξελίξεις για το Ελληνικό