«Δημοσιονομική» προσδιόρισε τη λύση στην παρούσια κρίση η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση του Newmoney.

Με τον τρόπο αυτό στην ουσία η επικεφαλής της ΕΚΤ πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις για να αναλάβουν το βάρος της κρίσης, δηλώνοντας επίσης ότι στην πρώτη γραμμή δεν θα βρεθούν οι κεντρικές τράπεζες.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η εξάπλωση του Covid-19 και οι επιπτώσεις της συνιστούν «μεγάλο σοκ» για την οικονομία και καλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεση και αποφασιστική δράση.

Η ερώτηση του Newmoney

«Παρότι σημαντική η ανακοίνωση της ΕΕ για το ταμείο χρηματοδότησης με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ύψους 7,5 δισ. άμεσα και με προοπτική να ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ, αυτή προορίζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια οικονομία 17 τρισ. ευρώ, ενώ επιπλέον οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι ακόμη ισχυροί ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες του πυρήνα.

Πιστεύετε ότι οι υπεύθυνοι έχουν αρθεί στο ύψος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν; Είστε ευχαριστημένη με το ύψος των ποσών που έχουν ανακοινωθεί;

H δεύτερη ερώτηση αφορά αυτές τις τρεις περιβόητες λέξεις που ενέχουν τη θέση επίκλησης ή υπόσχεσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προχωρήσουμε μπροστά με όρους πολιτικής.

Πότε θα δούμε αποφασιστικότητα, είναι τα προγράμματα που ανακοινώσατε; Το πρόγραμμα αυτό είναι η βάση για νομισματικά κίνητρα για να διευκολυνθούν χρηματοδοτικές ανάγκες και πότε αυτό θα γίνει εμφανές;»

Τι απάντησε η Κ. Λαγκάρντ

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω για το τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε. Παρεμπιπτόντως, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικό από την οικονομική κρίση του 2008. Συγκεκριμένα σαν ΕΚΤ  εξετάζουμε την παρούσα κρίση ως σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα το οποίο πυροδοτεί ένα σοκ στη ζήτηση και όλο αυτό περικλείεται από μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα».

«Επομένως, αυτά είναι τα τρία στοιχεία που έχουμε αναγνωρίσει ως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο σήμερα».

«Για αυτούς του λόγους ως ΕΚΤ θεωρούμε ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι πρώτα και κύρια δημοσιονομική, επομένως δεν νομίζω κανείς να περιμένει από κάποια κεντρική τράπεζα να είναι στην πρώτη γραμμή. Το ζήτημα είναι δημοσιονομικό».

«Αν δείτε τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την ώρα, εκτός από αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καταλάβετε ότι τα 27 δισ. ευρώ είναι λίγο πολύ το ένα τέταρτο από το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Για αυτό το λόγο, στην εισαγωγική τοποθέτηση της ΕΚΤ κάνουμε λόγο για μια φιλόδοξη και κοινή απάντηση.

Πιστεύω ότι από τη μεριά της ΕΚΤ περιμένουμε ότι αυτή η απάντηση θα δωθεί και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικούς κινδύνους όπως τον κίνδυνο ρευστότητας, ή το κίνδυνο μείωσης της πιστωτικής ρόης της οικονομίας ή τα τρωτά σημεία της οικονομίας της Ευρωζώνης που έχουμε υπόψιν μας, τα οποία και δημιουργούν αστάθεια.

Οι απαντήσεις θα έρθουν από τα τρία εργαλεία που ανέφερα παραπάνω. Δηλαδή, οι πρόσθετες αγορές ενεργητικού ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους, σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος APP. Οι αγορές ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν όσο χρειαστεί, για να ολοκληρωθούν λίγο πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Δεύτερον, η γενναιόδορη και απροσκοπτη πρόσβαση σε ρευστότητα και τρίτον κίνητρα χρηματοδότησης κυρίως μεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό αποκαλώ αποφασιστικότητα».

Δείτε την ερώτηση του Newmoney στο παρακάτω βίντεο:

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης Τύπου σχολίασε ότι «απαιτείται φιλόδοξη, συντονισμένη απάντηση με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής» ξεκαθάρισε η Λαγκάρντ, μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να μην μειώσει τα επιτόκια, αλλά να ρίξει μόνο επιπλέον ρευστότητα στην αγορά μέσω στοχευμένων δημοπρασιών φθηνών δανείων.

Όπως εξήγησε, αν και ο αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιθανότατα προσωρινός, θα είναι αρκετά ισχυρός στην οικονομική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της, εάν χρειαστεί, με προτεραιότητα τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, διεμήνυσε, η νομισματική πολιτική δεν αρκεί. Είναι η ώρα των κυβερνήσεων να δράσουν.