Ευρώπη

Λαθρεμπόριο καπνού στην ΕΕ: Η επιχείρηση «Χάρων» της OLAF και οι 200 συλλήψεις σε εννέα κράτη

  • Βασίλης Δαλιάνης


Μέσω της ανάλυσης πληροφοριών και εντοπισμού αποστολών, η OLAF μπόρεσε να αποκαλύψει τις περίπλοκες διασυνοριακές τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι για να παραλαμβάνουν από τρίτες χώρες

Μια τεράστια επιχείρηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρων που συντονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και  πραγματοποιήθηκε σε οκτώ κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρώθηκε έπειτα από τρία χρόνια, οδηγώντας ενώπιον των δικαστικών αρχών πάνω από 200 φυσικά πρόσωπα.

Η διευρωπαϊκή αυτή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Χάρων», διεξήχθη σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο και, εκτός από τις προσαγωγές 200 προσώπων που εμπλέκονταν με λαθρεμπόριο καπνού και τσιγάρων, είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή απώλειας δασμών και φόρων περίπου 80 εκατ. ευρώ σε πέντε χώρες της ΕΕ μετά από επιδρομές σε εννέα παράνομα εργοστάσια που οδήγησαν στην κατάσχεση 95 εκατ. παράνομων τσιγάρων και 300 τόνων καπνού.

Σύμφωνα με την OLAF, η επιχείρηση «Χάρων» ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στη Ρουμανία όπου οι αρμόδιες αρχές συνέλαβαν 50 άτομα, ενώ την ίδια ημέρα οι αρχές της Ιταλίας και της Ουγγαρίας πραγματοποίησαν στοχευμένες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ίδιας αυτής πολυετούς έρευνας.  Μέσω της ανάλυσης πληροφοριών και εντοπισμού αποστολών, η OLAF μπόρεσε να αποκαλύψει τις περίπλοκες διασυνοριακές τακτικές που χρησιμοποιούσαν οι λαθρέμποροι για να παραλαμβάνουν από τρίτες χώρες (σ.σ χώρες εκτός της ΕΕ) απαραίτητες πρώτες ύλες, όπως φίλτρα και τσιγαρόχαρτα, καθώς και μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων. Αυτές οι πρώτες ύλες μεταφέρονταν σε αποθήκες και παράνομα εργαστήρια που εντοπίστηκαν σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη που έλαβαν χώρα οι έρευνες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της OLAF Βίλε Ίταλα «αυτή η επιτυχημένη διευρωπαϊκή και διασυνοριακή επιχείρηση δείχνει σαφώς τη σημασία της OLAF στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ευρώπη. Αυτό το παράνομο εμπόριο προκαλεί σημαντικές απώλειες ετησίως στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών και της ΕΕ λόγω της αποφυγής δασμών και φόρων. Συνεργαζόμενοι, προστατεύουμε τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και των πολιτών της. Συγχαίρω όλους τους εταίρους που συμμετείχαν σε αυτήν την εξαιρετική επιτυχία».

Διαβάστε ακόμη:

Folli Follie: Οι Κουτσολιούτσοι αναζήτησαν πολιτική προστασία μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού – Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Βρετανία στην Αθήνα

Νέο χρονοδιάγραμμα για Πτωχευτικό Νόμο και «Γέφυρα»: Οι ημερομηνίες-κλειδιά